PAPA FRANJO

Papa Franjo: Ukidanje celibata neće dovesti do novih zvanja!

Papa Franjo ne poriče da bi bilo moguće revidirati obvezu svećeničkog celibata, za koju kaže da je “disciplina” (za razliku od doktrine), u intervjuu za argentinski medij Infobae, objavljenom 10. ožujka 2023.

Razgovor je vođen u svjetlu 10. obljetnice Franjina pontifikata, koja će se slaviti 13. ožujka, 86-godišnji Papa govorio je i o pričesti za ponovno vjenčane rastavljene, o svom oporavku koljena, međunarodnim temama koje pogađaju mnoge zemlje i još mnogo toga, piše Aleteia.

Dok je njemačka Sinoda upravo glasovala o rezoluciji kojom se od Pape traži revizija obveze svećeničkog celibata, Papa kaže da ne vjeruje da bi mogućnost ženidbe potaknula svećenička zvanja. Međutim, on nas podsjeća da je celibat samo “disciplina”, “privremeni recept”, a ne “vječan”. Papa je primijetio da bi se ovo pravilo moglo revidirati. “Nema proturječja da se svećenik oženi”, rekao je, citirajući istočne katoličke crkve u kojima svećenici biraju “ženiti se ili biti u celibatu” prije ređenja. Kasnije u intervjuu, pozivajući se na svoju južnoameričku kulturu, Papa sugerira da “celibat može dovesti do mačizma”. “Svećeniku koji ne zna raditi sa ženama nešto nedostaje, on nije zreo”, rekao je.

Papa je govorio i o situaciji rastavljenih osoba koje su sklopile drugi građanski brak. Uzimajući u obzir misao Benedikta XVI., Papa je sugerirao da bi mnogi od tih brakova mogli biti ništavni. Franjo je rekao da je njemački papa “tri puta rekao […] da je veliki dio crkvenih brakova nevaljan zbog nedostatka vjere. […] Ponekad [netko] ide na vjenčanje i to više izgleda kao društveni događaj nego kao sakrament. […] Kad mladi kažu ‘zauvijek’, tko zna što misle pod ‘zauvijek’.”

Za poglavara Katoličke crkve, to se mora “uzeti u obzir” kada se razmatra pristup euharistiji. Neki parovi čiji su brakovi ništavni “možda to neće moći dokazati”, zabrinuo se, savjetujući im “da odu svom biskupu, da mu predstave svoju situaciju”.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er