CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Padre Pio : Ovako ćeš pobijediti tjeskobu, životne strahove i brige i dobiti slobodu

Sloboda za nas kršćane je sloboda od navezanosti na svijet, slobodu u vjeri koja nosi čak i kad smo stavljeni u fizičke okove. Sloboda za nas kršćane je sloboda od grijeha i ropstva u lancima sotone. Da biste živjeli uistinu pobožno, i slobodno od svijeta nije potrebno puno. Dovoljno je naglasiti određena načela u duhovnom životu svetog Padre Pia i primijeniti ih u praksi.

Prvi savjet padre Pia

Rečenica sv. Pavla apostola: Bog djeluje zajedno s onima koji ga vole u svemu za njihovo dobro (Rim 8,28). Istina je da Bog može čak i zlo pretvoriti u dobro, ali pod uvjetom da mu je čovjek posvećen bez ikakvih rezervi. Tako i grijesi, od kojih vas Bog neće uvijek spasiti, On u svojoj Providnosti može pretvoriti u dobro ako mu služite. Da kralj David nije počinio grijeh, nikada ne bi imao takvu poniznost. Također, Magdalena ne bi toliko voljela Isusa da joj se nisu oprostili mnogi grijesi. A Isus joj ne bi oprostio da ih nije počinila.
Stoga razmislite o velikoj Božjoj milosti – ona našu bijedu pretvara u djelo svoje dobrote. Iz naše ljutnje i otrova bezakonja, on je u stanju iscijediti spasonosne sokove znaše duše.
Pa zar On to nije u stanju učiniti iz naših nevolja, briga i iskušenja? I zato se ne trebate mučiti nevoljama, kakve god one bile, već samo pokušajte voljeti Boga svim srcem i sve će biti najbolje.
Ne morate čak ni previše razmišljati o tome što će od toga biti, kada će to biti i što će biti dobro. Ako vam Bog stavi blato neznanja na oči, to ne znači da vam oduzima vid, već čini to da biste bolje vidjeli i učinio vas divnima, vrijednima ljubavi i divljenja za anđele.
Možda Bog želi da padnete, kao što je to jednom učinio sa sv. Pavlom koji je pao s konja?
Zato ne gubite nadu i hrabrost jer padate, već učinite veliko djelo poniznosti oživljavajući i obnavljajući nadu. Izgubiti srce i postati nestrpljiv nakon pada neprijateljski je trik i zasjeda, to je dati mu svoje oružje i pustiti ga da pobijedi. Zato to nikada nemojte činiti, jer je milost Gospodnja uvijek spremna podići vas.

Drugi savjet padre Pia

Neka vam to ureže na duši: Bog je naš Otac . Pa ima li smisla bojati se Oca koji nam je rekao i uvjeravao nas da nam bez Njegove volje i providnosti neće otpasti ni dlaka s glave?
Zaista je prekrasno što, kao djeca takvog Oca, imamo i moramo ispuniti još jedan zadatak: voljeti ga i služiti mu! Zato izvršavajte svoju dužnost i ne brinite ni za što drugo. Vidjet ćete da će se Isus, kad tako uredite svoj život, sam pobrinuti za vas. “Misli na mene, a ja ću misliti na tebe”, rekao je jednom Isus sv. Katarini Sijenskoj. A Mudrac kaže: “Oče vječni, tvoja Providnost vlada svime” (Mudr 14: 3).

Treći savjet padre Pia

Treba promatrati ono što je Isus učio kad je rekao svojim učenicima: “Je  li  vam nešto nedostajalo?” (Luka 22:35). Vrijedno je pažljivo razmotriti ovaj tekst i razmotriti ga. Nema novca, nema cipela, nema odjeće – Isus je poslao svoje učenike na svijet u samo jednoj tuniki. A onda im je rekao: “Je li vam nešto nedostajalo kad sam vas poslao bez torbice, torbe i sandala?” (Luka 22:35). A oni su odgovorili da im ništa ne nedostaje.
Zato vam kažem isto, kad se osjećate umorno i malodušno, a ne osjećate povjerenje u Boga, je li vas ovaj napor ikad srušio? Ako vas Bog nije napustio u prošlosti, kako vas Bog može ostaviti u budućnosti? Napokon, u budućnosti ćete mu pripadati više nego u prošlosti.
Stoga ne morate brinuti što će se u budućnosti događati u svijetu. Možda to (zlo) uopće neće doći? Pa čak i da je došlo, Bog bi vam dao snagu da to podnesete i podnesete. Božanski Učitelj uputio je sv. Petra hodati po morskim valovima. Sv. Petar se uplašio kad je zapuhao vjetar i počeo tonuti. A Božanski Učitelj ga je uzeo za ruku i prijekorno rekao: “Malo vjeruješ, zašto sumnjaš?” (Mt 14,31).
Ako nam Bog kaže da hodamo po valovima, ne treba sumnjati, ne treba se bojati. Bog je s vama i vi imate hrabrosti i uživat ćete u svojoj slobodi.

Četvrti savjet padre Pia

Četvrti savjet odnosi se na vječnost. Za Božju djecu ovaj je kratki prolazni život vrlo malen, jer ćemo vječnost živjeti u Božjoj slavi. Pa razmislite jeste li na pravom putu u vječnost ili na taj put već koračate. Neka vaša stopala idu u ovom smjeru i  budete sretni, jer nije važno živite li u ovom prolaznom i nemirnom svijetu.

Peti savjet padre Pia

Volio bih da vam je to zauvijek urezano u misli. Sadržaj su joj riječi iz pisma sv. Pavao Galaćanima: „Što se mene tiče, ne daj Bože da se hvalim bilo čime osim križem našega Gospodina Isusa Krista“ (6:14).
Držite Isusa Raspetoga u svom srcu i svi križevi svijeta činit će vam se kao ruže. Trnje Spasiteljeve trnove krune, koje je ozlijedilo Njegovu glavu, a ozlijedilo i našu, neće na bilo koji način nanijeti druge rane.
Sve dok u našem tijelu postoji čak i jedna kap krvi, borba između dobra i zla nastavit će se.
Ispitivanja kroz koja vas Gospodin provodi i testira vas prepoznatljiv su znak njegove posebne ljubavi i biser velike vrijednosti za vašu dušu.
Sve ove poteškoće proći će vrlo brzo kako zima prolazi, a slijedi proljeće. Također će nakon našeg smrtnog života, koji tako brzo prolazi, biti beskrajno proljeće, koje će biti što bogatije i ljepše, što je više oluja i oluja bilo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
dnevno.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er