VIJESTICRKVA

Sutra ustoličenje novoga kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje

Na blagdan bl. Ozane Kotorske u utorak 27. travnja u Kotoru će se održati ustoličenje novoga kotorskog biskupa Ivana Štironje, izvijestili su iz Kotorske biskupije.

Biskupsko ustoličenje svečani je čin u kojem izabrani biskup kanonski preuzima biskupiju koja mu je od Svetog Oca povjerena na upravljanje i vodstvo. Misa ustoličenja počet će u 11 sati u katedrali Sv. Tripuna. Blagdanske mise u čast bl. Ozane bit će u 8 i 18 sati u crkvi Sv. Marije od Rijeke (Koleđate) u kojoj počiva blaženičino neraspadnuto tijelo.

Za svoju biskupsku službu odabrao je geslo „Bog je ljubav“, a pojasnio je i zašto u nedavnom intervjuu za Informativnu katoličku agenciju.

”To mi je ponajprije najljepša definicija Boga. To je ujedno i veza s mojim mladomisničkim geslom koje glasi: O ljubavi tvojoj Gospodine, pjevat ću dovijeka! Upravo te tri riječi označavaju i središte kršćanske vjere, a ujedno su poziv svakom kršćaninu: ljubiti poput Boga i biti milosrdan kao Bog. Dakle, svi smo pozvani na svetost. Ako zaista želimo biti kršćani i izvršiti svoje kršćansko poslanje, a pogotovo, ako idemo dalje, pa govorimo o svećeničkom i biskupskom poslanju, time još više”, riječi su, između ostaloga mons. Štironje.

Na spomendan Sv. Ivana de la Salea, 7. travnja, u mostarskoj stolnici Marije Majke Crkve za novog biskupa Kotorske biskupije zaređen je mons. Ivan Štironja. Glavni zareditelj bio je nadbiskup splitsko-makarski metropolita mons. Marin Barišić, a suzareditelji mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić te barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

štironje

www.medjugorje-news.com

Izvor
radio mir

Vezani članci

Back to top button