ZANIMLJIVOSTI

Ovo je tajna 40 križeva koji leže u dubini mora

Dvadeset metara ispod površine kristalno plavog mora oko Kanarskih otoka, 40 križeva uklesanih u stijenu, od kojih svaki stoji na postolju od pijeska i stijene, predstavljaju svečani spomen na 40 isusovačkih mučenika koje su mučili privatnici i bacili u more.

Bila je to godina 1570. i dva svećenika, 23 novaka, 7 studenata i 8 suradnika bili su dio ekspedicije od gotovo 100 ljudi na sedam brodova, od kojih su tri prevozila isusovce, a svi su krenuli iz Lisabona u Brazil.

Budući mučenici bili su mladi — svi između 15 i 30 godina, većina iz Portugala (32) i osam Španjolaca. Jedan je bio nećak svete Terezije Avilske.

Predvodio ih je otac Ignacio de Azevedo, isusovački provincijal portugalske misije u Brazilu rođen u Portugalu, koji se vratio u Portugal kako bi regrutirao misionare.

Plovidba u mučeništvo

S otoka Madeire, sjevernije i bliže Lisabonu, jedan je brod ekspedicije trebao prevesti teret prema obali Sjeverne Afrike, zaustavivši se na Kanarskim otocima.

Znalo se da su to područje okupirali francuski hugenotski kalvinistički gusari, a otac Ignacio je znao da bi mogli ploviti u mučeništvo. Pitao je svoje suputnike jesu li spremni; četvorica su zatražila da napuste plovilo i zamijenjena su s četiri druga.

Dolaskom u Tazacorte, mogli su slaviti euharistiju u špilji Gospe Žalosne.

Slaveći svoju posljednju misu na otoku, dok je otac Ignacio konzumirao Predragocjenu Krv, imao je viziju svog slavnog mučeništva. Bio je toliko pogođen viđenjem da je zagrizao kalež, ostavljajući u njemu trag svojih zuba. (Kalež se još uvijek nalazi u župi sv. Mihaela Arkanđela u Tazacorteu.)

S obzirom na njihovu skoru smrt koju je vidio, fr. Ignacio je u Tazacorteu ostavio relikvije koje mu je papa povjerio da ponese u Brazil. No sa sobom je ponio malu Gospinu sliku koju mu je dao papa.

Dok su misionari nastavljali svoje putovanje, brod s isusovcima napali su kalvinisti. Otac Ignacio uzeo je Gospinu sliku u svoje ruke i potaknuo svoje mlade drugove da daju svoje živote za Krista.

Misionari su izbodeni i bačeni u more, neki su još bili živi. Otac Ignacio, držeći Gospinu sliku, bio je proboden mačem i još dvaput izboden.

Prije smrti, otac Ignacio je rekao: “Umirem za svetu Katoličku Crkvu i ono što Ona naučava.” I reče svojoj braći: “Ne bojte se. Zahvaljujte za ovu milost Gospodnju. Idem naprijed i čekat ću vas na nebu.” Dan je bio 15. srpnja.

Poznati su kao mučenici Brazila, budući da su tamo išli u misije, ili kao mučenici Tazacortea.

Na mjestu njihovog mučeništva 1999. godine postavljeno je spomen obilježje.

Vijeće La Palme i druge skupine surađivale su na uspostavi podvodnog spomenika koji se sastoji od 40 kamenih križeva potopljenih u more.

Spomenik je omiljeno mjesto ronilaca i podvodnih fotografa.

Još jedan križ, visok oko 13 metara, postavljen je na obali 2014. godine.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker