VJERA I DUHOVNOST

Ovo je čudo koje je učinilo Padre Pija svetim: Svetac me uzeo za ruku i rekao “Ne brini ozdraviti ćeš”

Čudo koje je omogućilo kanonizaciju Padre Pija je ono sedmogodišnjeg Mattea Pija Colelle, koji je po njegovu zagovoru čudesno ozdravio.

Proces beatifikacije i naknadne kanonizacije svetog Pija iz Pietrelcine započeo je samo godinu dana nakon njegove smrti 1968. Ivan Pavao II., 16. lipnja 2002., proglasio ga je svetim. Saslušani su mnogi svjedoci i prikupljena su 104 sveska odredbi i isprava. Dana 21. siječnja 1990. Padre Pio je proglašen časnim. Postao je blaženim 2. svibnja 1999. i konačno ga je proglasio svecem papa sveti Ivan Pavao II., na Trgu svetog Petra, 16. lipnja 2002.

Čudo kojim je Padre Pio službeno postao svecem datira iz 2000. godine i to je iscjeljenje mladog Mattea Pia Colelle, rođenog 1992. u San Giovanni Rotondu.

Bilo je to 20. siječnja 2000., Matteo je imao sedam godina i išao je u drugi razred škole “Francesco Forgione”. Tog je jutra njegova učiteljica Concetta Centra odmah shvatila da se dijete ne osjeća baš najbolje. Učitelji su odmah pozvali roditelje jer su bili vidljivi naizgled jednostavni simptomi gripe. Matteo se vratio kući i proveo poslijepodne sa svojim ocem. Situacija se počela pogoršavati prema večeri, kada se Matteo počeo osjećati lošije.

Vezani članci

Matteovo stanje pogoršalo se tijekom dana: temperatura je porasla do 40 stupnjeva, praćena povraćanjem. Navečer, kada Matteo više nije prepoznavao svoju majku, odmah su ga odvezli u bolnicu. Matteo je primljen u kuću “Olakšanje patnje”, koju je izričito želio sveti fratar. Dijagnoza je bila tragična: bio je to fulminantni meningitis. Matteo je odmah prebačen na intenzivnu njegu.

Nade liječnika počele su padati osobito sljedećeg dana, 21. siječnja. Matteovo stanje bilo je ozbiljno ugroženo, bolest je oštetila gotovo sve organe, a unatoč intenzivnom liječenju Matteovo srce otkucalo je 23 puta u minuti. Ovo su riječi dječaka s kojim je razgovarao Fabio Bolzetta: “Za klinički slučaj, ne bih trebao biti ovdje, njihova vjera da me mogu izliječiti bila je ugašena”.

Antonio Colella, Matteov otac, radio je kao liječnik upravo u bolnici Padre Pio. Njegovo svjedočenje nam daje razumjeti kako je, s medicinskog gledišta, Matteova situacija bila tragična. Zapravo, u kontekstu intervjua, objasnio je da su u literaturi, s više od četiri organa kompromitirana bolešću, šanse za preživljavanje praktički nikakve. Matteova majka, poklonica Padre Pija, povjerila se molitvi s braćom i svim članovima obitelji, u samostanima San Giovannija, kako bi svetac mogao posredovati.

Matteo je desetak dana bio u induciranoj komi, nakon čega su ga liječnici očajnički pokušali probuditi. Matteo se odmah oporavio, tražio je od roditelja sladoled i videoigricu od brata. Od tog trenutka njegov oporavak je bio vrlo brz: 5. veljače ponovno je počeo spontano disati, a 12. veljače ponovno je vraćen na pedijatrijski odjel. Od tada je postojala izvjesnost njegova izvanrednog oporavka

Matteo je bio samo dijete, ali je razumio što mu se dogodilo. Kad se probudio, ispričao je majci što mu se dogodilo: Za Mattea nije prošlo 11 dana, kao da je prošla samo jedna noć tijekom koje je sanjao da je zajedno s Padre Piom. Svetac je stisnuo mladićevu ruku govoreći mu: «Ne brini, ozdravit ćeš». Oporavak Mattea Pia Colelle bio je u svakom slučaju čudesan. Liječnici su se s veseljem našli pred jednim sa znanstvenog gledišta potpuno neobjašnjivim slučajem. Dr. Alessandro Villella objasnio je: “Ne mogu znanstveno objasniti potpuni oporavak malog Mattea Colelle, a da ne moram pomisliti da je možda došlo do nadnaravne intervencije”. Kongregacija za kauze svetaca je 22. studenoga 2001. objavila da je “iscjeljenje, brzo, potpuno i trajno, bez posljedica, znanstveno neobjašnjivo”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er