SVIJETVJERA I DUHOVNOST

15 fascinantnih činjenica o Mongoliji, zemlji koja je dom jedne od najmanjih katoličkih zajednica na svijetu

Papa Franjo biti će u posjeti Mongoliji od 31. kolovoza do 4. rujna 2023. Evo 15 fascinantnih činjenica o zemlji koja je dom jedne od najmanjih katoličkih zajednica na svijetu.

1. Povijesni posjet Papa Franjo je prvi papa koji je posjetio Mongoliju.

2. Zemljopisni položaj Mongolija je zemlja bez izlaza na more smještena između Rusije na sjeveru i Kine na jugu.

3. Najmanja katolička manjina u svijetu Dom za samo 1450 katolika, što je manje od jedan posto od 3,3 milijuna ljudi u zemlji.

4. Rani misionari Franjevački misionari počeli su propovijedati u Mongoliji još u 13. stoljeću.

5. Komunistička represija Početkom 90-ih Mongolija gotovo da nije imala katolika starosjedioca. Zemlja se suočila s vjerskom represijom pod komunističkim režimom, koja se dogodila od 1920. do 1990. godine.

6. Vjerski krajolik Danas više od 50 posto stanovništva prakticira budizam, dok približno 40 posto ne tvrdi da je religijska pripadnost.

7. Prvi domaći svećenik Godine 2016. otac Joseph Enkh Baatar zaređen je kao prvi mongolski svećenik modernog doba. Mongolija trenutno ima samo dva izvorna katolička svećenika koji služe zajednici.

8. Rijetka naseljenost Mongolija je najpraznija zemlja na svijetu, sa samo dva stanovnika po kvadratnom kilometru.

9. Teško okruženje Karakteriziraju ga ekstremne klime i prostrane, sušne stepe.

10. Najhladniji glavni grad Ulaanbaatar, glavni grad Mongolije, najhladniji je glavni grad na svijetu i dom je polovici stanovništva zemlje.

11. Nomadski način života Većina Mongola vodi nomadski život kao stočari.

12. Dijecezanski ustroj Mongoliji nedostaju biskupije, ali se sastoji od osam župa. Apostolska prefektura Ulaanbaatara ima jurisdikciju nad cijelom zemljom.

13. Najmlađi kardinal 49-godišnji kardinal talijanskog porijekla Giorgio Marengo najmlađi je kardinal na svijetu i apostolski prefekt Ulaanbaatara.

14. Izazovi Mongolija se suočava sa sve većim izazovima poput siromaštva, alkoholizma i zlostavljanja u obitelji. Kršćani, uključujući i katolike, ponekad se suočavaju sa sumnjom u društvu.

15. Nada Unatoč izazovima, katolici u Mongoliji optimistični su da će posjet pape Franje donijeti nadu njihovoj maloj, ali rastućoj zajednici.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er