HRVATSKAZANIMLJIVOSTI

Otkriven misteriozni sadržaj svitka iz tornja najstarije karlovačke crkve

Otkriven misteriozni sadržaj svitka iz tornja najstarije karlovačke crkve. Pronađeni dokumenti, nakon što ih konzerviraju stručnjaci iz Državnog arhiva, koji su dokumente u strogo kontoliranim uvjetima u Arhivu i otvorili,  bit će izloženi u Franjevačkom samostanu u Karlovcu.

U karlovačkom franjevačkom samostanu predstavljen je danas sadržaj vremenske kapsule koja je pronađena u križu na zvoniku crkve Presvetog trojstva, koji je sa zvonika samostana skinut prošloga tjedna, obzirom na oštećenja nastala u nedavnom potresu. 

Kako je rekao fra Krunoslav Albert, gvardijan franjevačkog samostana, riječ je o važnom i zanimljivom artefaktu, svitku iz vremenske kapsule koji su ostavili tadašnji vizionari, graditelji i obnovitelji nedavne povijesti. – Sada nas čeka strpljiva obnova samostana i zvonika, crkve, a budućim ćemo generacijnama i mi ostaviti svitak kako bismo im prikazali vrijeme u kojem mi živimo – kazao je gvardijan Krunoslav Albert.  Pronađeni dokumenti, nakon što ih konzerviraju stručnjaci iz Državnog arhiva, koji su dokumente u strogo kontoliranim uvjetima u Arhivu i otvorili,  bit će izloženi u Franjevačkom samostanu u Karlovcu. Na tiskovnoj je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Karlovcu, rekla da su u kapsuli  pronađena četiri svitka – dokumenta, jedan zapis i jedna potvrda, od kojih je zadnji iz 1938. kada su svi dokumenti stavljeni u križ crkve. To je iznenađenje, obzirom da su stručnjaci smatrali da su dokumenti i svitci u križu s kraja 18. stoljeća. 

Gvardijan Albert kazao je da je riječ o godini, odnosno vremenu iz perioda za koji nemaju samostansku kroniku, obzirom da su dokumenti  iz 30-ih godina pa do 1948. godine, tadašnje komunističke vlasti oduzele 1949. godine i do danas nisu vraćeni.  – Sve četiri isprave pisane su na papiru, vjerojatno impregniranom voskom, a ne na pergameni kao što smo prvo mislili. Pisani su klasičnom tintom. Svi dokumenti imaju dekorativne ukrase u crnoj, plavoj i crvenoj tinti i detalje zlata, smatra se da je to zlatni prah –  kazala je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Karlovac.

Vezani članci

Prvi svitka je iz 1858. godine iz doba vladavine Franje Josipa I, bana Josipa Jelačića i kardinala Haulika. Navedeno je tko je tada vladao, a  navedeni su i profesori karlovačke Gimnazije u to doba. S tim dokumentom bio je i prijepis starijeg dokumenta na njemačkom jeziku, koji govori o tome tko su bili majstori, ali i popis prehrambenih namirnica i njihove tadašnje vrijednosti. Primjerice; kilogram kave tada je stajao, preračunato iz forinti, više od 300 kuna, kilogram govedine oko 105 kuna, dnevničar je bio plaćen 444 kuna dnevno, a naučnik na tornju 900 kuna dnevno. 

Treći dokument je iz 1883.; isto se opisuju predstavnici vlasti, čak i gradski činovnici. Četvrti svitak je iz 1938. iz vremena kardinala Alojzija Stepinca. Detaljno se navodi što se restauriralo na crkvi, a interesantno je da je sve četiri restauracije tornja platio upravo Grad Karlovac.  Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca kazao je da su ovi dokumenti dokaz da je povijest franjevaca utkana u povijest Karlovca i njegove Zvijezde, te da će Grad napraviti sve što može u obnovi čitavog kompleksa. Vinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva kazao je da su ovakvi dokumenti uobičajeni u građevinama poput crkava, te da su izazov konzervatorima i restauratorima u Državnom arhivu koji za proučavanje i zaštitu takvih dokumenata, ali i ostalih artefakata, ima jedne od najboljih uvjeta u Europi. – Imamo stručnjake koji mogu odgovoriti na sve izazove, mogu pročitati sva pisma koja se pronađu. Pomoći ćemo franjevačkom samostanu i kod potrage za dokumentima koji su im oduzeti 1949. godine – kazao je ravnatelj Čutura. 

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er