SVIJET

Ortega zatvara Caritas Nikaragve

Ministarstvo unutarnjih poslova ukinulo je pravni status Caritasa Nikaragve, humanitarne organizacije Katoličke crkve koja pomaže najpotrebitijima u zemlji.

Ušutkavanje glasova neslaganja u Nikaragvi ponovno je izravno usmjereno na Katoličku crkvu. U posljednjih pet godina Katolička Crkva u Nikaragvi prošla je kroz više od 190 napada i oskvrnjenja.

Uključujući požar u katedrali u Managui, protjerivanje Misionarki ljubavi, zatvaranje biskupa Rolanda Álvareza, progonstvo i skidanje sv. državljanstvo više od 222 bivša politička zatvorenika, među njima svećenika, biskupa i sjemeništaraca, zabrana tradicionalnih javnih procesija Križnog puta u svim župama u zemlji tijekom korizme i Uskrsa te zatvaranje sedam sveučilišta – dva od njih s vezama s Katoličkom crkvom, Katoličkim sveučilištem Ivana Pavla II. i Autonomnim kršćanskim sveučilištem.

Sada je Ortegin režim raspustio Caritas Nicaragua – humanitarnu organizaciju Katoličke crkve koja pomaže onima u zemlji koji su najpotrebitiji. Službene vladine novine La Gaceta izvijestile su 7. ožujka (istog dana kada su sveučilišta zatvorena) da je Ministarstvo unutarnjih poslova poništilo pravni status Caritasa Jinotega i Caritasa Nikaragve – isti pravni potez koji je doveo do izbacivanja Misionarki ljubavi prošle godine, piše portal Aleteia

Caritas je službena organizacija za pomoć Crkve, s lokalnim uredima diljem svijeta. U Sjedinjenim Državama, njihov lokalni ured poznat je kao Catholic Relief Services. U službenom otkazu stoji da su se članovi Caritasa odlučili zatvoriti: “Dana 31. siječnja godine dvije tisuće dvadeset i treće, putem Akta br. 79 Izvanredne skupštine članova Caritasa Nikaragve, pristali su na dobrovoljno raspuštanje i likvidaciju navedene organizacije, jednoglasnom odlukom njezinih članova, s Caritasom Nikaragva traži od Glavne uprave za registraciju i kontrolu neprofitnih organizacija Ministarstva unutarnjih poslova, ukidanje pravne osobe dobrovoljnim raspuštanjem”, navodi se u službenom priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Lokalni nikaragvanski izvori objašnjavaju da su ih prepreke koje je Ortegin režim nametnuo Caritasu Nikaragve, poput uskraćivanja ovlaštenja za primanje donacija od drugih organizacija (uključujući vino za posvetu na misi), na kraju prisilile da zatraže raspuštanje.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er