OBITELJVJERA I DUHOVNOST

Ne dopustite da gorčina otruje vaš brak

Ne dopustite da gorčina otruje vaš brak! Gotovo dva stoljeća Beethovenova smrt bila je obavijena velom tajne. Slavni ja glazbenik patio od  razdražljivosti, depresije i bolova u trbuhu. Njegova je posljednja želja bila da njegova bolest bude otkrivena kako bi „mogao biti izmiren sa svijetom nakon smrti.“

Godine 1994. dva Amerikanca su se upustila u pothvat otkrivanja uzroka Beethovenove smrti. Kemijska analiza njegove kose otkrila je uzrok smrti – trovanje olovom.

Način trovanja vrlo je vjerojatno bila mala količina otrova unesena svakoga dana kroz svakodnevne aktivnosti. Možda je pio ili jeo iz posuđa koje je sadržavalo olovo što je bilo uobičajeno u doba kada je on živio. Ili je uzrok bila prehrana ribom zagađenom olovom ili konzumacija previše vina. Olovo nije ušlo u njegov organizam odjednom, već ga je trovalo malo po malo.

Isto tako gorčina uništava brak. Ona se skladišti u duši i polako truje onoga tko je nosi. To je oštrica namijenjena nekome drugome koja na kraju odreže ruku koja ju čvrsto drži.

Nedavno sam se osvjedočila što ogorčena žena može učiniti odnosu. Problemi koje ima s mužem su stvarni i s razlogom je ljuta. Međutim, ono što priječi da njezin brak bude iscijeljen nisu samo problemi koje on mora riješiti, već i ponos i gorčina koje ona nosi u svom srcu.

Malo po malo, dan za danom, dopustila je da je gorčina otruje. Njezin muž bi učinio nešto razočaravajuće i, umjesto da se suoči s problemom, ona bi stvorila zamjerku protiv njega koju bi držala u sebi. On bi i dalje činio iste pogreške, a ona bi dalje držala zamjerke.

Taj se uzorak ponašanja ponavljao godinama i sada je ljubav koju je nekada osjećala otupjela i njezino je srce otvrdnulo. Nedavno je napustila brak noseći sa sobom popis muževih prijestupa poput nekog štita. Prisjećajući se njegovog ponašanja, ona vida svoje rane govoreći sama sebi da je njihov brak bio pogreška. „Znala sam to otpočetka“, kaže.

Što dovodi do gorčine?

U svakom braku muž ili žena će učiniti nešto što će povrijediti drugu stranu. To će se sigurno dogoditi jer nitko od nas nije savršen. I u nekim slučajevima jedan od supružnika ima naviku stalno ponavljati iste stvari čak i kada je suočen s vlastitim lošim ponašanjem.

Gorčina nastaje kada zadržavate povredu i odbijate oprostiti osobi koja vas povrijedi. Većinu vremena to dolazi kao posljedica nekih manjih postupaka ili djela koja se ponavljaju – nedostatka razumijevanja, lošeg upravljanja financijama, grubih komentara – stvari koje se nakupe s vremenom. Svaka povreda nastani se u srcu i u određenom trenutku u njemu više nema mjesta. Tada se gorčina manifestira i uzrokuje većinu štete.

Zašto je gorčina problem?

Otvrdnulo srce može uzrokovati mnogo boli. Ovo su razlozi zašto bismo gorčinu trebali što prije izbaciti iz svog srca.

Prvo, gorčina njeguje neopraštanje. Možda osjećate da je vaša ljutnja opravdana. Možda mislite da vaš supružnik ne zaslužuje vaše oproštenje sve dok se ne popravi. No jeste li zaboravili na milosrđe koje je Isus iskazao vama. Poslanica Rimljanima 5,8 nam kaže da je Krist umro za nas dok smo još bili  grešnici. Po Božjoj milosti on nije čekao na nas da „dođemo k sebi i sredimo se“ da bi providio oproštenje. Slobodno nam ga je dao i onda kada ga nismo zaslužili. Na Golgoti, dok su rimski vojnici bacali kocku za njegovu odjeću, umirući Krist je molio: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine“ (Lk 23, 34). Ako je nama dano oproštenje bez ikakve cijene, koliko bismo ga onda mi trebale date svojim muževima?

Ne samo da biste trebali dati oprost jednostavno zato što ste ga primili, već nam Biblija također govori kako postoje posljedice neopraštanja. Isus je rekao: „Da, ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših.“ Tražite oproštenje ne samo zbog svojih muževa, već zbog sebe.

Nedavno sam uvidjela kako se moje razočaranje u prijatelja pretvara u vrstu gorčine. Zato sam potražila vodstvo u Pismu. Kao i uvijek, Riječ Božja je moju tamu obasjala sjajnim svjetlom. Toliko me dotaknuo stih koji sam pročitala da sam ga ponovno i ponovo zapisivala na stranicu za bilješke sve dok više nije bilo mjesta na njoj. „Jer onoga koji ne bude iskazivao milosrđa zadesit će sud bez milosrđa, a milosrđe se smije sudu.“ (Jk 2,13)

Pitam se koliko bi brakova bilo iscijeljeno kada bi kršćanski muževi i žene naučili ljubiti milosrđe kao što ljube pravdu?

Drugo, gorčina vašem supružniku ne pruža priliku da se pokaje. Ako vi zadržavate svoju povredu u sebi, vaš muž možda ni ne zna da vas je povrijedio. Gorčina često dolazi od boli koja je potisnuta i nije izgovorena. To je poput punjenja boce pod pritiskom – ona će na kraju eksplodirati. Na isti način provala emocija u vašem srcu može rezultirati slomljenim brakom, a da vaš supružnik nije ni slutio što se događa. Ako je to slučaj, recite mu što vas smeta. Sjednite i pokušajte to riješiti.

Možda vaš supružnik zna da ste nesretni, ali nastavlja s istim ponašanjem. To ne negira vašu odgovornost da se riješite gorčine iz svog srca. Još mu uvijek morate dati priliku da se pokaje, iako je možda potrebno poduzeti oštrije mjere kao što su bračno savjetovanje.

Možda ćete se pitati: „Koliko puta on treba nešto učiniti da bi moja gorčina bila opravdana?“ U Evanđelju po Mateju 18,21-22 Petar je iznio sličan problem. Pitao je Isusa koliko puta treba oprostiti nekome, čak je pitao je li do sedam puta. Ali Isus je rekao: „Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset i sedam puta.“ Bez obzira koliko vam puta vaš muž nešto učini, vaša je dužnost oprostiti mu.

(Napomena: Ako vas vaš muž fizički zlostavlja, maknite se iz kuće. Osoba koja je fizički zlostavljač treba iscrpno savjetovanje i rehabilitaciju. Međutim, bez obzira na ishod situacije, još uvijek možete u svom srcu poraditi na oproštenju.)

Treće, gorčina se širi. Jeste li ikada vidjeli komad pljesnivog kruha? Čini se kako je samo dio pokvaren, ali pogledate li kruh kroz mikroskop, vidjeli ćete kako se korijeni šire kroz cijelu krišku. Ono što se vidi na površini ne daje točnu sliku onoga što se događa ispod.

Gorčina se širi na isti način. Malo gorčine može se početi širiti kroz vaše srce i zaraziti čitavo tijelo. Počet će se manifestirati kroz vaš stav i držanje te utjecati će čak i na vaše zdravlje.

Nadalje, gorčina se može proširiti i na vašu djecu i obitelj. Jeste li ikada primijetili kako kritičnost jedne osobe čini da i drugi postanu kritični? Isto je i s gorčinom. Pavao to uspoređuje s kvascem kada piše: „Malo kvasca ukvasi sve tijesto“ (Gal 5,9). Kada u vaš život uđe gorčina, ona se proširi na vašu obitelj, crkvu i svakoga tko je dio vašeg života.

Riješiti se gorčine

Možda vas se čini kao da je za vaš bračni odnos ostalo jako malo nade. Možda ste tako puni gorčine da ste se uvjerili kako vaš brak ne može biti iscijeljen, ali dopustite mi da vas uvjerim kako iscjeljenje počinje s vama. S Bogom je sve moguće (vidi Mt 19,26). Ovo su četiri koraka koje je potrebno poduzeti kako biste započeli iscjeljenje od gorčine.

Prvo, priznajte da je vaša gorčina grijeh. Lako je opravdati naše stavove kada smo povrijeđeni, ali Biblija nas uči da je gorčina grijeh. Poslanica Hebrejima 12,14-15 kaže: „U savezu sa svima težite za spasenjem i posvećenjem bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina. Budno pazite da tko ne ostane bez milosti Božje, da ne proklija koji gorki korijen i da ne unese zabunu i ne zarazi cijelo mnoštvo!“ Morate težiti miru sa svojim mužem i tražiti milost za oproštenje.

Drugo, tražite Božju snagu kako biste oprostili svom supružniku i revno tražite to oproštenje. U Poslanici Efežanima 4,31-32 Pavao nas ohrabruje: „Neka se ukloni od vas svaka vrsta gorčine, gnjeva, srdžbe, vike, psovke sa svakom vrstom zloće“ Mjesto toga budite jedan prema drugome prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan dugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!“ Teško je biti pun milosrđa prema supružniku koji vas je povrijedio, ali moguće je. Imamo snagu da oprostimo zato što je Krist oprostio nama te nam on daje snagu kroz Duha Svetoga (Kol 2,9-11).

Treće, sastavite popis svojih povreda i odvojite vrijeme kako bi razgovarali o njima sa svojim supružnikom. Kada napravite popis, molite se kako biste vidjeli koje stvari možete otpustiti, a koje je potrebno razriješiti. Možete simbolički prekrižiti svaku stavku s popisa koju ste u stanju oprostiti. Bit će to čin vaše vjere. A za one stavke koje su ostale na popisu tražite Boga da vam da snagu kako biste mogli razgovarati sa svojim mužem o njima.

Prije no što razgovarate sa supružnikom, najavite mu da želite odvojiti vrijeme bez smetnji i u miru kako biste razgovarali s njim o nekim stvarima. Dok govorite, neka rasprava bude produktivna. Počnite priznajući svoje vlastite grijehe. Zatim govorite o svojim povredama. Nemojte samo istresti sve svoje kritike i zamjerke pred njega, već govorite u ljubavi i nježnosti i razumno.

Ako se osjećate da ne možete sami razgovarati sa svojim supružnikom, zamolite pastora ili bračni par mentora da se pridruže razgovoru. Dajte supružniku do znanja da će još netko prisustvovati razgovoru. Jednom kada počnete, vaš supružnik će možda zanijekati svoje ponašanje ili postati razdražljiv. Ali cilj rasprave je iznijeti rane, ne optuživati. Neka ljubav bude glavni pokretač vaše komunikacije.

Četvrto, brinite se oko toga da promijenite sebe, ne svog supružnika. Ne možete promijeniti svog supružnika, to može samo Bog. Ali ono što možete učiniti je dopustiti Bogu da promijeni vaše srce. Ako imate brvno gorčine u vlastitom oku, kako možete izvaditi trun iz oka svoga muža? (Mt 7,2) I vi ste u tom odnosu donijeli odluke koje su povrijedile vašeg supružnika i koje je potrebno ispraviti. Iako možda grijeh vašeg supružnika još nije razriješen, jednoga dana odgovarat će zbog toga pred Bogom (Mt 10,26). Na isti način, Bog će vas držati odgovornima za gorčinu u vašem srcu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
duhovnost
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er