CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Onaj koji bude nosio ovaj znak naći će veliko milosrđe!

Tau je Franjin najdraži znak. Znak tau mnogi nose oko vrata, no znaju li što on predstavlja i zašto je baš sv. Franji bio najdraži znak.

Tau je posljednje slovo hebrejskog alfabeta, u prijevodu znači biljeg ili pečat. Upotrebljavao se u simboličnom značenju još u Starome zavjetu kod proroka Ezekiela gdje stoji zapisano: Prođi posred grada Jeruzalema i upiši znak ´tau´ na čelo svih koji zapomažu i uzdišu nad grozotama počinjenima u Gradu (Ez 9,4).). Također, “tau” je i znak otkupljenja odnosno vanjski znak one novosti kršćanskog života koji smo primili na krštenju, a još je dublje označen pečatom Duha Svetoga (Ef 1, 13).

Budući da tau sliči na Kristov križ, sv. Franji je bio omiljeni simbol. Sv. Franjo je nadasve ljubio križ, stoga još većom ljubavlju i vjerom prihvaćao ovaj znak. Tim znakom se potpisivao. Tau je, dakle, Franji bio najdraži znak, njegov pečat, znak koji otkriva duboko duhovno uvjerenje da je jedino u Kristovu križu spas svakoga čovjeka.

Onaj koji bude nosio ‘tau’ naći će milosrđe!

Godine 1215. na IV. je Lateranskom saboru bio prisutan i Franjo jer je tada papa Inocent III. potvrdio njegov Red. Sabor je otvoren Papinim govorom koji je sadržavao i ove riječi: “Nosimo ‘tau’ ako tvrdimo: ne želim se ničim drugim hvaliti osim križem Gospodina našega Isusa Krista. (…) Onaj koji bude nosio ‘tau’ naći će milosrđe, znak pokorničkog života obnovljenog u Kristu”.

Da se Franjo potpisivao znakom “tau”, svjedoče nam dvije pismene potvrde. Prva je vlastoručni spis blagoslova bratu Leonu, a druga “Pismo svim klericima”, čiji se izvornik izgubio, ali je otkriven prijepis koji je bio pisan između 1229. i 1238.

U tom je smislu tau postao specifičnim obilježjem, na neki način simbolom trećega franjevačkog reda, zbog čega ga nalazimo i u grbu pok. šibenskog biskupa Srećka Badurine, koji je pripadao redu franjevaca trećoredaca. Iz istoga razloga tau i danas kao svoj znak nose pripadnici svjetovnoga franjevačkog reda, pripadnici i simpatizeri Frame – franjevačke mladeži.

Kristov križ je univerzalni simbol svih kršćana!

To, dakako, ne znači da taj znak ne nose i neki drugi koji nisu neposredno povezani uz franjevačke redove i uz franjevačku duhovnost. Tau je jednostavno križ Isusa Krista na kojem smo opečaćeni njegovom krvlju i, kao takvi, uskrsli smo u novi život.

Kristov križ je univerzalni simbol svih kršćana, a s obzirom na povijesne okolnosti poprimio je različite oblike u skladu s kulturom i odrednicama pojedinog naroda. 

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er