CRKVAOSTALOVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Olupina broda s kršćanskim i muslimanskim simbolima

Studija o olupini broda iz 8. stoljeća na obali Izraela pružila je stručnjacima rapsodiju informacija o izgradnji drevnih mediteranskih plovila, kao i o ranoj međureligijskoj interakciji. Poznat kao brod Ma’agan Michael, otkriven je 1985., ali iskapanju se tek sada nazire kraj.

Prema pisanju Jerusalem Posta, koje prenosi Aleteia, ovaj 1 300 godina star brod potonuo je samo nekoliko desetaka metara od obale. Ostatci tereta još su uvijek netaknuti nudeći šest različitih primjera amfora (grčko i rimsko grnčarstvo)… Za različite predmete određeno je da su bizantskog ili islamskog podrijetla, dok su pak članovi njegove posade mogli predstavljati različite religije, i rijedak primjer drevnog međureligijskog suživota…

Sam brod odličan je uzorak prve školjkaste konstrukcije, za koju je Deborah Cvikel, autorica znanstvenog rada o olupini broda, rekla kako je ona uporabljena da bi spojeve i držače broda držala na okupu.

Ova vrsta konstrukcije znatno se razlikuje od kosturne iz 5. i 6. stoljeća, što pokazuje razvoj metoda brodogradnje. Brod Ma’agan Michael također predstavlja jedini primjer drvenog jednokrilnog sidra ojačana olovom.

Vezani članci

Prisutnost komercijalnih predmeta i kršćanskog i islamskog carstva dovela je u pitanje tezu da je trgovina između ovih dviju ranih kultura bila ograničena. Daljnjim ispitivanjem otkriveni su razni kršćanski simboli, i to uz Allahovo ime upisano i na drvetu samog broda, kao i na grnčariji koja je pronađena.

Upravo zbog tog miješanja vjerskih simbola arheolozi koji proučavaju ostatke broda nisu u stanju utvrditi je li posada bila kršćanska ili muslimanska. Ako je to bila mješavina, onda bi brod mogao biti sjajan primjer međuvjerske komunikacije u drevnom svijetu.

www.medjugorje-news.com/nedjelja.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er