CRKVA

Od 266 papa u povijesti Crkve, znate li koliko je njih bilo kanoniziranih svetaca?

Otprilike trećina Petrovih nasljednika službeno je podignuta na čast oltara. Od 266 papa koje smo imali od svetog Petra (uključujući papu Franju), 82 su univerzalno priznata kao kanonizirani sveci.

Svaki od prvih 35 papa bio je proglašen svetim; Njih 31 su bili šehidi. Kad je Pavao VI. proglašen svetim, postao je 82. kanonizirani papa. Prije njegove kanonizacije, posljednji koji su kanonizirani bili su pape Ivan XXIII. i Ivan Pavao II., 2014. Nedavno je papa Ivan Pavao I. proglašen blaženim 2022., što je jedan korak od kanonizacije.

Zanimljivo je da je od ova 82 sveca samo njih osam proglašeno svetima od 11. stoljeća. Što se tiče tog broja, trebali bismo zapamtiti da je tijekom prvih 1000 godina Crkve bilo vrlo malo formalnih postupaka za kanonizaciju sveca.

Tih osam su: Papa Benedikt IX. (142.); Papa Grgur VII. (156.); Papa Grgur X. (193.); Papa Pio V. (224.); Papa Pio X. (256.); Papa Ivan XXII. (260.); Papa Ivan Pavao II. (264.) i papa Pavao VI. (262).

Nakon prvog tisućljeća, Crkva je počela razvijati uredan proces za određivanje kvalifikacija prikazanih za svece. Dana 4. srpnja 973. papa Benedikt VI. proglasio je svetim augsburškog biskupa Ulricha. Sveti Ulrich je tako postao prva osoba koju je jedan papa proglasio svetim. Godine 1243. papa Grgur IX. potvrdio je da samo papa ima ovlasti nekoga proglasiti svetim. To vrijedi i danas, iako treba primijetiti posebnu ulogu pape u vrsti kanonizacije, koja se naziva “ekvivalentna kanonizacija”, kada papa jednostavno potvrđuje pobožnost svecu koji je već dobro utemeljen u Crkvi.

Ova ekvivalentna kanonizacija bio je slučaj isusovca Pierrea Fabera (1506.-1546.) kojeg je priznao papa Franjo 2013., ili Hildegarde iz Bingena, koju je priznao papa Benedikt XVI. Zakonik kanonskog prava iz 1917. navodi da se kauza za svetost ne može otvoriti do 50 godina nakon kandidatove smrti.

Papa Ivan Pavao II skratio je taj rok na pet godina. Ponekad se to vremensko razdoblje može preskočiti ili skratiti, kao što je učinio Benedikt XVI. kada je svetim proglašen papa Ivan Pavao II.

Prosječno vrijeme čekanja da se osoba nakon smrti proglasi svetom bilo je oko 180 godina. Papa sveti Ivan Pavao II proglašen je svetim samo devet godina nakon smrti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er