CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Novo pismo Benedikta XVI: “Kršćanstvo danas ima utjecaj samo kao…”

“I tako mi se čini da postoji dvosmjeran proces: vjera je stvorila kulturu koja sjaji daleko izvan nje. Ali obrnuto, čak i danas ta kultura prenosi nešto od svog porijekla cijelom svijetu”, napisao je Benedikt XVI u poruci povodom Bachovog festivala.

Papa emeritus Benedikt XVI uputio je pismo organizatorima Bachovog festivala u Leipzigu u kojem je komentirao prisustvo kršćanstva u današnjem svijetu, prenosi CNA.

Festival će se održati od 12. – 15. lipnja 2021. godine, a u sklopu njega bit će izvedena Bachova djela koja su povezana s Isusovim životom.

Planirajući festival, umjetnički direktor Michael Maul pročitao je trilogiju Benedikta XVI ‘Isus iz Nazareta’, nastalu između 2007. i 2012. godine.

Maul je nakon toga započeo prepisku s papom emeritusom, koja je dovela do Benediktove poruke povodom festivala. Organizatori su kazali kako im je 93-godišnji Benedikt rekao da je tekst nastao u lipnju 2019. jer, kako je kazao, nije bio siguran koliko će dugo njegovo zdravlje „izdržavati test vremena“.

U Benediktovoj je poruci pisalo: “Vjera koja je proizvela ovu glazbu i kojoj je Bach, kao glazbenik, vjerno služio, danas je ugašena i nastavlja imati utjecaj samo kao kulturna snaga.”

“Pobožan kršćanin može žaliti zbog ove redukcije, ali ona ima i pozitivan element. Jer ostaje činjenica da plod pobožnog susreta s Isusom ostaje prihvaćen kao kultura koja će to porijeklo nositi zauvijek.”

“Sjetimo se da je prema Bachu ‘cilj i konačni razlog’ sve glazbe ‘ništa drugo osim Božje slave i rekreacije uma.’ I uistinu, Bachova veličanstvena glazba sama po sebi dotiče nas duboko i slavi Boga, čak i tamo gdje on nije formalno prisutan kroz vjeru.”

“U tom smislu, upravo oni ljudi koji dijele Bachovu vjeru mogu se veseliti i biti zahvalni da kroz njegovu glazbu, atmosferu vjere, lik Isusa Krista svijetli čak i tamo gdje vjera nije prisutna.”

Papa emeritus je nastavio: “I tako mi se čini da postoji dvosmjeran proces: vjera je stvorila kulturu koja sjaji daleko izvan nje. Ali obrnuto, čak i danas ta kultura prenosi nešto od svog porijekla cijelom svijetu. To je nešto poput ‘ugodnog mirisa’ koji se širi od Krista (usp. 2Kor 2, 14). On nema misionarsku nakanu; ‘ugodan miris’ prisutan je sam po sebi, bez nakane, i upravo na taj način širi ‘Božju slavu’”.

“Na ovaj način svi možemo, kršćani i nekršćani, vjernici i nevjernici, postepeno dopustiti da nas dotakne ljepota, znajući da ona pokazuje pravi put. U tom smislu, moje najbolje želje i iskreni blagoslovi su uz Bachov festival 2021.”

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er