ZANIMLJIVOSTI

Novo pakiranje Krašova omiljenog keksa: Uz riječ “Domaćica” dodavana su još neka zanimanja…

U Hrvatskoj se jučer pokrenula žučna rasprava oko novih pakiranja Krašovog popularnog keksa Domaćica u kojima su uz riječ “Domaćica” dodavana brojna zanimanja poput “pravnica”, “programerka”, menadžerica” itd. Iako je živio prije stotinu godina, engleski pisac G. K. Chesterton napisao je u svojem djelu What’s Wrong with the World (Što ne valja sa svijetom?) razmišljanje o ulozi domaćice koje se dobro uklapa u ovu temu, prenosimo sa portala Bitno.net.

“Kada ljudi počnu govoriti o dužnostima u domaćinstvu kao ne pretjerano teškima, nego trivijalnim i turobnim, jednostavno odustajem od rasprave. Jer niti s najvećim naprezanjem mašte ne mogu shvatiti što žele reći. Kada se domaćinstvo, primjerice, naziva tlakom sva poteškoća dolazi od dvostrukog značenja te riječi.

Ako tlaka znači samo mukotrpan posao, priznajem da se žene jako tlače u domovima, kao što se muškarac tlači u katedrali ili za topom kod Trafalgara. Ali ako to označava da je mukotrpan posao težak zato što je sitan, bezbojan i od malog značaja za dušu, tada, kao što sam rekao, odustajem. Ne znam što tim riječima žele reći.

Biti kraljica Elizabeta u određenom prostoru, odlučivati o trgovini, banketima, radu i praznicima, biti Whiteley u određenom prostoru, podučavati moralu, manirama, teologiji i higijeni. Mogu shvatiti kako to može iscrpiti um, ali ne mogu zamisliti kako ga može suziti.

Kako može biti veća karijera poučavati tuđu djecu Pitagorin poučak, a manja karijera podučavati vlastitu djecu cijelom svemiru? Kako može biti široko biti jedna te ista stvar svima, a uska stvar biti sve nekome? Ne. Ženska funkcija je naporna, ali ne zato što je malena, nego zato što je divovska. Žalit ću gospođicu Jones zbog veličine njezine zadaće. Nikada ju neću žaliti zbog njezine malenkosti.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button