CRKVAVIJESTI

Novi vatikanski novčić prikazuje “majku koja nosi Zemlju u maternici”

Novi novčić koji je iskovala država Vatikan prikazuje ženu koja u utrobi nosi Zemlju. Umjetnik koji je dizajnirao novčić koji obilježava Dan planete Zemlje, rekao je da je dizajn njegov odgovor na ekološku temu za koju je zadužen da portretira.

Državna kovnica novca Vatikana pustila je u petak novu seriju novčića s temama o migrantima, Danu Zemlje, slikaru Rafaelu i Djelima apostolskim.

Srebrnim novčićem od 10 eura obilježava se 50. godišnjica Dana planete Zemlje. Prednja strana novčića slika je trudnice koja obuhvaća svoj okrugli trbuh, koji izgleda poput globusa, a stabljike pšenice su joj u kosi.

Luigi Oldiani, talijanski kipar i katolik koji je dizajnirao novčić, rekao je za Catholic News Agency da je zamislio “zemlju kao mladu, trudnu ženu koja štiti zemlju – mladu majku”.

Na mrežnoj stranici kovnice piše da je na novčiću “majka koja u utrobi nosi zemlju, kojoj dugujemo brigu i ljubav kao da je kći, s dugim klasima pšenice u kosi, u odnosu između prošlosti i budućnosti koja postaje bezvremenska , a samim tim i vječna”.

Slika na novcu uspoređena je s rezbarenim drvenim likovima trudnice koji su bili izloženi u crkvama i na događajima tijekom Vatikanske sinode biskupa u Amazoniji 2019. Neki su rekli da ti kipovi, koje su papa Franjo i drugi nazivali “Pachamama”, prikazuju andsku božicu plodnosti, dok su ih glasnogovornici Vatikana nejasnije okarakterizirali kao simbole “života”.

Oldiani, umjetnik, rekao je da mu je kovnica naručila izradu novčića koji izražava temu Dana planeta Zemlje, a ideja žene koja nosi zemlju bio je njegov vlastiti pristup toj temi.

Slika mlade žene “samo je nešto što mi je palo na pamet”, rekao je Oldiani za CNA.

Umjetnik je rekao da su ga nadahnule različite poruke pape Franje o zaštiti zemlje te je zamislio “krhku zemlju” i “mladu, plodnu ženu”.

Oldiani je naglasio kako ne želi “napraviti ženu određene nacionalnosti” koja predstavlja određeni kontinent.

“Htio sam napraviti univerzalnu ženu”, poručio je.

Mauro Olivieri, šef vatikanskog numizmatičkog ureda, koji je odgovoran za izdavanje kovanica, rekao je za CNA da je ideja koja stoji iza kovanice od 10 eura “dati poruku da briga o zemlji voli poput brige majke za svoje dijete”.

Tema 50. godišnjice Svjetskog dana Zemlje “činila se pravim izborom” za novčić, rekao je, s obzirom na brojne poruke pape Franje o brizi za stvaranje, uključujući njegovu encikliku “Laudato si’” iz 2015. godine.

Još jedna kovanica u novoj seriji izdanih 16. listopada je kovanica od dva eura u spomen na 500. godišnjicu smrti talijanskog renesansnog slikara Rafaela Sanzija.

Tu je i srebrni novčić od pet eura kojim se obilježava Svjetski dan migranata i izbjeglica, s likom svetog Petra koji stoji u zaštiti nad skupinom ljudi u potrebi.

Dva zlatnika dio su tekuće serije o Djelima apostolskim. Jedan prikazuje sv. Pavla kako drži mač s dvije oštrice i Riječ Božju kao “svjedoka Krista”, a drugi prikazuje kako sv. Pavao propovijeda u Ateni.

Državna kovnica novca Vatikana naručila je različite umjetnike da dizajniraju svaki novčić na temelju zadane teme. Dizajn stražnje strane svakog novčića je grb pape Franje i njegovo papinsko geslo, zajedno s njegovim imenom i godinom izdavanja novčića.

www.medjugorje-news.com/hkm

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er