ZANIMLJIVOSTI

Nevjerojatno otkriće: Kod Izraela pronađen vrijedan prsten s likom Isusa kao Dobrog pastira iz sredine 3. stoljeća

Nevjerojatno otkriće: Kod Izraela pronađen vrijedan prsten s likom Isusa kao Dobrog pastira iz sredine 3. stoljeća Prikaz Isusa kao Dobrog pastira jedan je od najranijih Kristovih prikaza, povezan s prispodobom iz Evanđelja po Ivanu.

Prsten s ranokršćanskim prikazom Isusa kao pastira pronađen je zajedno s drugim artefaktima na mjestu brodoloma prije mnogo stoljeća u blizini obale Izraela, objavili su arheolozi, a prenijeli brojni svjetski mediji.

Zlatni prsten s plavo-zelenim dragim kamenom na kojem je ugraviran lik dječaka koji na ramenima nosi ovna ili ovcu pronađen je zajedno sa stotinama srebrnih i brončanih novčića na morskom dnu u blizini drevne luke Cezareje, objavila je izraelska uprava za starine (IAA).

Procjenjuje se da prsten datira iz sredine trećeg stoljeća, a njegov uvećani prikaz možete pogledati ovdje.

Cezareja je bila jedno od lokalnih središta Rimskog Carstva u 3. stoljeću, a njezina luka bila je među ključnim točkama rimskih aktivnosti, kazala je Helena Sokolov, IAA-ova kustosica u odjelu za kovani novac koji je proučavao prsten s Dobrim pastirom.

Prisutnost kršćanskog simbola na prstenu, koji je vjerojatno bio u vlasništvu ženske osobe koja je radila u Cezareji, ima smisla s obzirom na etnički i vjerski heterogenu narav luke u Cezareji u trećem stoljeću.

„To je bilo razdoblje u kojem je kršćanstvo bilo u svojim počecima, ali je definitivno raslo i razvijalo se, posebice u gradovima sa šarolikim stanovništvom poput Cezareje“, kazala je Sokolov za AFP.

Izraelska uprava za starine priopćila je da su predmeti, koji također uključuju figurice iz rimskog doba i prsten s uklesanom slikom biblijske lire, izvučeni iz trupova dvaju brodova, starih šest odnosno sedamnaest stoljeća, koji su vjerojatno potonuli tijekom oluja dok su bili usidreni.

Isus sebe kao Dobrog pastira koji polaže život za ovce spominje u 10. poglavlja Evanđelja po Ivanu i jedan je od najranijih Kristovih prikaza. Prikaz je popularan i danas, pa ga se tako, primjerice, može naći na koricama Katekizma Katoličke Crkve, kao i na pektoralnom križu pape Franje.

nevjerojatno otkriće kod izraela

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er