OSTALOZANIMLJIVOSTI

Nevjerojatne fotografije: Jučer su se diljem svijeta mogli vidjeti spektakularni prizori ‘Božićne zvijezde’

Spektakularne prizore moglo se promatrati iz različitih dijelova zemaljske kugle…

Velika konjukcija Jupitera i Saturna na radost mnogih (i žalost onih kojima su oblaci zaklanjali nebo) doista nije razočarala.

Spektakularne prizore moglo se promatrati iz različitih dijelova zemaljske kugle, a internet su već preplavile prekrasne fotografije dvaju najvećih planeta Sunčevog sustava.

Inače, pojam konjunkcija dolazi od latinske riječi coniunctio = sveza, a označava pojavu kada dva nebeska tijela imaju približno jednak položaj, gledano sa Zemlje.

Posljednji se puta ovako bliska konjukcija dogodila davne 1623. godine, no tada, stoji na stranicama Astronomskog saveza, tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Zadnja ovakva tijesna konjunkcija, koja je bila lako vidljiva, dogodila se 4. ožujka 1226. godine. Iduća se pak može očekivati 2080. godine.

Fenomen je inače poznat i pod nazivom ‘Božićna zvijezda’ jer se smatra da se dogodio oko godine kada se rodio Isus Krist.

Neki teolozi poput sv. Ivana Zlatoustog tvrdili da zvijezda koja se spominje u Svetom Pismu “uopće nije bila zvijezda, nego nevidljiva moć koja je poprimila ovaj oblik”, papa Benedikt XVI. u svojem je djelu Djetinjstvo Isusovo istaknuo kako bi bilo pogrešno odbaciti astronomsko tumačenje pojave koja se spominje u evanđelju.

Takvog je mišljenja i profesor teoretske astrofizike i kozmologije sa sveučilišta Notre Dame, Grant Mathews koji kaže da se u godini Isusovog rođenja dogodila još jedna značajna pojava koja je mudracima mogla ukazati na dolazak Mesije.

Naime, Jupiter je bio u retrogradnoj kretnji, što znači da se gledano sa Zemlje činilo da se kreće u suprotnom smjeru u odnosu na ostale planete, nakon čega se ‘zaustavio’ i krenuo u uobičajenom smjeru. U Svetom Pismu stoji kako je zvijezda koju su vidjeli mudraci “stala” nad mjestom gdje je bilo djetešce.

“U ovom slučaju zvijezda koja je stala bio je planet Jupiter (simbol vladara) koji je doslovno ‘stao’ u svojoj retrogradnoj kretnji na nebu tijekom svojeg kretanja među zvijezdama”, kaže profesor Mathews.

Kako to sve skupa protumačiti u ključu vjere? Ovdje nam ponovno pomažu razmišljanja Benedikta XVI.: “Ako mudraci koji su, vođeni zvijezdom, tražili kralja židovskoga predstavljaju kretanje narodâ prema Kristu, onda je u tomu uključeno i to da kozmos govori o Kristu te, dakako, da čovjek u svojemu stvarnom stanju ne može potpuno odgonetnuti njegov jezik. Jezik stvorenja daje raznolike naznake. On u čovjeku pobuđuje slutnju o Stvoritelju. Povrh toga pobuđuje iščekivanje, odnosno nadu da će se ovaj Bog jednom očitovati. Istodobno pobuđuje svijest da mu čovjek može i mora ići ususret.”Objavljeno: 22. prosinca 2020.

PIXSELL

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er