CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Nepoznata priča o kruni Gospe Fatimske: kako je bez ijednog uloženog novčića napravljena skupocjena kruna

Priča o njezinom nastanku svjedoči o zahvalnosti Portugalaca Nebeskoj Kraljici jer ih je sačuvala od strahota Drugog svjetskog rata

Jedna od najpoznatijih kraljevskih kruna u posljednjih stotinjak godine zasigurno jest ona kojom je okrunjena Gospa Fatimska, piše National Catholic Register. Priča o njezinom nastanku svjedoči o zahvalnosti Portugalaca Nebeskoj Kraljici jer ih je sačuvala od strahota Drugog svjetskog rata.

Dana 15. svibnja 1946. godine Papa Pio XII. poslao je kardinala Benedetta Masella u Fatimu kako bi predvodio krunjenje Gospina kipa. Predivna skupocjena kruna, kojom je kip okrunjen, nastala je četiri godine prije u radionici Casa Leitão & Irmão. Rad na kruni je predvodio djed Jorgea Leitãoa koji je za National Catholic Registar ispričao kako je su tekli radovi na ovom skupocjenom predmetu. „Na kruni je puna tri mjeseca radilo čak 12 ljudi. To je bio predivan posao“, objašnjava Jorge Leitão.

„Kruna je napravljena isključivo od zlata i dragulja koje su Gospi Fatimskoj darovali Portugalci. Želio bih naglasiti upravo to ‘darivanje’. Naime, u krunu nije uložen novac, jer su materijale darovale pobožne žene, a mi smo krunu napravili besplatno“, kaže.

Portugalske žene su svoje zlato i drago kamenje darovale Gospi kako bi joj se zahvalili što je Portugal izbjegao sudjelovanje u Drugom Svjetskom ratu. „Majčini sinovi nisu poginuli“, dodaje Leitão. Fatimska vidjelica sestra Lucija je 1940. godine papi Piju XII. napisala kako je Portugal izbjegao rat: „Naš Gospodin nam je obećao posebnu zaštitu od rata jer se portugalski narod preko svojih prelata posvetio Bezgrešnom Srcu Marijinu“.

Ideja o krunjenju Gospina kupa rodila se 1941. godine kada je grupa portugalskih žena pokrenula nacionalnu kampanju prikupljanja zlata i dragocjenog kamenja (dakle, ne novca!) kako bi se napravila kruna za Gospu Fatimsku. U svetištu je prikupljeno nekoliko tisuća komada zlata i povjereno radionici Casa Leitão, koja je dizajnirala te dovršila jedinstvenu krunu.

Portugal je zemlja koja već stoljećima Isusovu majku štuje kao svoju kraljicu. Portugalski kralj Ivan IV. je bio prvi monarh koji je  Gospu okrunio davne 1646. godine. „Nakon toga niti jedna portugalska kraljica nije imala krunu jer je Gospa portugalska kraljica već gotovo 400 godina“, objašnjava Leitão.

Zanimljivo je da su radionici napravljene dvije krune. Prva je napravljena od zlata te ukrašena s 1400 dijamanata, 950 umjetnih dijamanata, 313 bisera, 260 tirkiza, 22 safira i 17 rubina, smaragda, ametista i akvamarina. Ovo djelo se smatra najboljim primjerkom portugalskog nakita  u 20. stoljeću. Drugi rad je bila tijara, koja je napravljena od srebra, a ona danas ukrašava sliku Gospe Fatimske u kapelici ukazanja.

Punih 40 godina nakon što je napravljena Gospina kruna je dobila jedan poseban „dodatak“. Naime, dana 13. svibnja 1982., dakle godinu dana nakon pokušaja atentata, papa Ivan Pavao II. došao je u Fatimu kako bi Gospi zahvalio što mu je spasila život. Tom prilikom je u krunu ugrađen metak kojim je Papa ranjen u atentatu. Leitão objašnjava kako se rektor svetišta u početku pitao gdje će staviti metak, a onda se pokazalo kako u kruni postoji prazan prostor, i to baš jednake veličine kao i metak kojim je ranjen Sveti Otac.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er