CRKVAOBITELJOSTALOVIJESTIVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Kako u digitalnom dobu odgojiti dobroga čovjeka?

Filmovi, televizijske emisije, videoigre i društvene mreže nude brojne prilike za učenje i izgradnju karaktera. Saznajte kako!

Uz sve ostalo što želimo za svoju djecu, cilj nam je odgojiti dobre ljude – suosjećajne, ljubazne i iskrene, koji će znati surađivati i komunicirati s drugima cijeniti suradnju te biti ustrajni. Sve to djeca uče iz naših primjera i iz svojih iskustava u školi i široj zajednici, no ne trebamo zanemariti ni utjecaj medija, koji su nezobilazan dio naših života, prenosi portal Medijska pismenost.

Filmovi, televizijske emisije, videoigre i društvene mreže nude nam prilike za učenje koje bi bilo šteta ne iskoristiti. Sierra Filucci, izvršna urednica portala Common Sense Media i majka dvoje djece na svom blogu roditeljima predlaže nekoliko konkretnih stvari koje mogu napraviti kako bi podržali razvoj karaktera kod svog djeteta:

Gledajte sport

Zajedničko gledanje sporta i navijanje za omiljenog sportaša ili sportski klub zabavan je način druženja i povezivanja s djecom, ali i savršena prilika za isticanje osobina poput timskog rada i ustrajnosti. Primjerice, nakon veselja zbog gola u nogometu, možete djetetu objasniti koliko su za uspjeh važni i vezni igrači i braniči. Iako možda ne dobivaju toliko pažnje, tim bez njih ne bi mogao funkcionirati.

Dijelite dobre priče s društvenih mreža

Objave na Facebooku, Instagramu, YouTubeu i drugim društvenim mrežama mogu biti odličan povod za razgovor. Ako primijetite poruku, fotografiju, ili video nečega posebno lijepog ili dirljivog, pokažite to svom djetetu i komentirajte koliko je hrabrosti trebalo osobi koja je to objavila da s drugima podijeli svoju priču ili kreaciju. Razgovarajte o rizicima izlaganja sebe i koliko je važno biti vjeran sebi, unatoč mogućim kritikama.

Proširite horizonte

Gledanje dokumentaraca ili filmova o ljudima koji žive drugačije od nas može potaknuti empatiju, suosjećanje i razumijevanje. Za obiteljsku filmsku večer odaberite priču o osobi druge vjere ili rase, o zajednici koja živi u teškim uvjetima, ili o subkulturi koja ima drugačije vrijednosti i uvjerenja od vaših i poslije o tome razgovarajte.

Zajedno igrajte videoigre

Obiteljsko igranje videoigara prilika je za vježbanje komunikacije, timskog rada, vještina potrebnih za rješavanje problema i ustrajnosti, a uz sve to je i zabavno. Odaberite igre za više igrača u kojima je za pobjedu važna suradnja. Budite primjer za pozitivnu i pristojnu komunikaciju tijekom igre, a pored uspjeha, priznajte svom djetetu i trud i ustrajnost u ostvarivanju cilja.

Dajte si vremena

Pametni telefoni javljaju nam svaki put kad nam stigne poruka ili se pojave nove objave na društvenim mrežama koje koristimo. Svoju djecu možemo podučiti samokontroli ako odlučimo ne reagirati odmah na ova upozorenja. Sljedeći put kad čujete da vam je stigla poruka, i znate da nije ništa hitno, nemojte je odmah pogledati i skrenite svom djetetu pažnju na to.

Isto tako, ako vas uznemiri nešto što ste vidjeli na Facebooku ili Twitteru, nemojte odmah odgovoriti i prokomentirajte to s djetetom. Recite mu zbog čega odgađate odgovoriti – primjerice jer biste u ljutnji mogli reći nešto zbog čega će vam kasnije biti žao, ili jer želite svom prijatelju osobno reći što vas je zasmetalo, umjesto da to objavite na Facebooku.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er