MEĐUGORJESVIJETVIJESTI

Negativan PCR Test uslov za ulazak u BiH. Zbogom pameti, evo zašto…..

Proteklih dana vijeće ministara je odobrilo ulazak EU državljanima sa negativnim PCR testom maksimalno starim 48 sati. Pozdravljamo tu odluku o ulasku EU državljana, ali se protivimo upravo ovom negativnom testu od 48 sati. Imajući kontakte s raznim touroperatorima na području hercegovine kao i kontakte s touroperatorima iz EU zemalja javljaju se krucijalni problemi pri organiziranju hodočašća u Međugorje ili turističkih posjeta Hercegovini uključujući Vodopad Kravice, Mostar, Blagaj, Počitelj i ostala turistička bogatstva koja nudi Bosna i Hercegovina.

Jedan o primjera jest Turistička agencija iz Madrida-Španjolska. U Madridu se nekoliko tjedana organizira hodočašće za Međugorje. U tim grupama koje dolaze iz te madridske agencije, većinu čine obitelji po 3-5 članova. Agencija je dužna unaprijed rezervirati charter let iz Madrida za Split ili Dubrovnik, te je dužna uzeti avans od samih hodočasnika. Nakon toga slijedi PCR test koji mora biti negativan i star maksimalno 48 sati a košta 150 Eura. Znači za prosječnu obitelj je potrebno samo 600 eur za 4 negativna testa, i kojim slučajem da je jedan od članova pozitivan na test, komplet ta obitelj se stavlja u samoizolaciju.

Onda kad uzmemo tih 600 eur koji su propali, plus avans agencije za charter let i za turistički posijte Bosni i Hercegovini, vidimo rizik od 2000 Eura gubitka na tom planiranom putovanju za prosječnu obitelj od 4 člana. Tko to može podnijeti u jeku krize, mali broj samo. Kazao je Josip koji je turistički partner te agencije iz Španjolske.

Također proteklih dana BiH se svrstava iz zelene na žutu listu zemalja po pitanju sigurnosti od virusa Covid19 te se apelira ili pak zabranjuje posjeta Bosni i Hercegovini u tim zemljama. Također poznanik iz Rima Claudio mi je naveo da njemu nije problem doći s obitelji u BiH, kao da nije ni problem PCR test od 120 Eura u Italiji, ali je problem ukoliko se vrati iz BiH zaražen on ili netko od njegove ovitelji, da im prijeti otkaz na poslu upravo zbog apela Vlade Italije da se ne kreću prema Bosni i Hercegovini.

Onda se pitamo, zašto su granice otvorene za EU državljane u

koliko ih opstruiraju PCR testovi ili žute liste na kojima se BiH nalazi. Očigledno da ne vodimo dobru politiku za oporavak gospodarstva kao i za zaštitu samih građana Bosne i Hercegovine te njezinih posjetitelja. Također ne možemo ni podkrijepiti naša mnoga veleposlanstva u stranim zemljama da se trude promovirati Međugorje, Mostar, Sarajevo odnosno sve ljepote koje nudi Bosna i Hercegovina. Pitamo se, koga i zašto plaćamo kao porezni obveznici.

.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er