CRKVA

Najstarija časna sestra na svijetu je 115-godišnja Brazilka: Ovo je moja velika tajna

“Moja tajna, moja velika tajna je molitva”, rekla je sestra Inah Canabarro Lucas, najstarija časna sestra na svijetu sa 115 godina. “Svaki dan molim krunicu za sve ljude diljem svijeta.”

Časna sestra terezijanka također je najstarija osoba u Brazilu i Latinskoj Americi, prema Gerontological Research Group. Sestra Inah nekoliko je puta ponovila molitvu Djevici Mariji, moleći je “za sve ljude cijeloga svijeta”. Časna sestra trenutačno živi u Porto Alegreu u državi Rio Grande do Sul u kući Santo Enrique de Ossó, u blizini Provincijske kuće sestara terezijanki Brazila, zajednice u koju je ušla 1927. u dobi od 19 godina.

Prema riječima koordinatorice doma, sestre Lúcije Ignez Bassotto, sestra Inah “uvijek je usredotočena na druge, a ne na sebe.” Ona je “vrlo otporna osoba, nije zahtjevna, cijeni sve, misli da je sve u redu, ima ogromno divljenje prema zajednici. Ona za sve moli, za sve je zabrinuta.” “Njezin je život doista uzoran”, nastavila je sestra Lúcia, koja poznaje sestru Inah otkad je bila studentica u gradu Sant’Ana do Livramento.

Još jedna karakteristika sestre Inah je da uvijek želi biti aktivna. I dalje sudjeluje u zajedničkim molitvama, a voli biti u vrtu i provoditi vrijeme sa svojim sestrama. Sestra Lúcia rekla je da je starijoj časnoj sestri, iako je zdravlje malo narušeno u zadnjih nekoliko tjedana, u danima kada je dobro vrlo pričljiva i razigrana. Sve do nedavno, nastavila je, sestra Inah je “slikala salvete, izrađivala čestitke, radila svašta. Kad nije imala što raditi, uzela bi špil karata i počela igrati. Da se nije imala s kim igrati, igrala bi se sama. ”

Ljubazna, dobro raspoložena cijeli život Inah Canabarro Lucas rođena je u gradu São Francisco de Assis u zapadnom središnjem dijelu Rio Grande do Sula 27. svibnja 1908. i pretposljednje je od sedmero djece. Ona je pra-pra-nećakinja generala Davida Canabarra, jednog od glavnih vođa revolucije Farroupilha (1835. – 1845.) u Rio Grande do Sulu, piše CNA.

Kad je bila dijete, jedan od njezine braće rekao je njezinoj majci da Inah može studirati u samostanu u njezinu gradu. Inah je tada upitala: “Što su časne sestre?” Majka joj je odgovorila da su to žene koje su se posvetile molitvi i Bogu, na što je ona odgovorila: “Bit ću časna sestra”. Sestra Inah je studirala u školi časnih sestara, a u dobi od 19 godina otišla je u novicijat kod sestara terezijanki u Montevideu u Urugvaju. Tijekom više od jednog stoljeća doživjela je mnoge promjene u svijetu i Crkvi. Proživjela je dva svjetska rata i vidjela 10 papa. Godine kad je rođena, papa je bio sveti Pio X.

Mnoge od sestara koje trenutno žive u provincijskoj kući u Porto Alegreu bile su učenice časne sestre ili pričaju priče o tome kako im je sestra Inah pomogla otkriti njihov poziv. Osim toga, sestra Inah jedna je od rijetkih časnih sestara u svojoj zajednici koja još uvijek nosi svoj habit. Prema riječima sestara njezine zajednice, od Drugoga vatikanskog sabora (1963. – 1965.) nošenje habita nije obavezno. Svatko može izabrati hoće li ga nositi ili ne. Budući da starija sestra nije u potpunosti sposobna odlučiti, a oduvijek je nosila svoj habit, njezini su skrbnici odlučili da je uvijek odijeva u njega jer je tako sebe oduvijek doživljavala, kao redovnicu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er