BiHHERCEGOVINAVIJESTI

Pogledajte kako iz drona izgledaju sva gradilišta na Koridoru 5C

Poduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je video u kojem su na jednom mjestu obuhvaćena sva gradilištva na Koridoru 5C u većem bh. entitetu.

Riječ je o ukupno 40 kilometara autoceste u izgradnji, a dijelovi će biti otvoreni već krajem ove godine, kao što je Zenička zaobilaznica na Dan državnosti.

Za druge dionice bit će potrebno najmanje jedna do dvije godine. Prva snimljena dionica je Vranduk – Ponirak koja će biti dugačka 5,3 kilometra, a koja košta 49 milijuna eura, a odmah na nju se nadovezuje tunel “Zenica” dužine 2,6 kilometara koji košta oko 69 milijuna eura.

Od tunela Zenica do Donje Gračanice proteže se treća dionica u izgradnji, a dugačka je 3,9 kilometara i vrijedna oko 69 milijuna eura. Od Donje Gračanice do lokacije Klopče nalazi se istoimena dionica dužine 5,78 kilometara koju čini jedan od najimpresivnijih vijadukata u državi.

Ova dionica košta oko 96 milijuna eura. Peta dionica dugačka 2,23 km je Drivuša – Klopče i u potpunosti je završena. Navedene dionice su dio Zeničke zaobilaznice, a šesto gradilište je malo južnije i nalazi se na kapiji Hercegovine.

Riječ je o tunelu “Ivan” koji će biti dugačak dva kilometra i koji će koštati oko 61 milijun eura. Rok izgradnje ističe sredinom 2022., a korištenje tunela imat će smisla sa izgrađenom dionicaom Tarčin – Ivan, s tim da gradnja nije počela. Juš južnije je dionica Buna – Počitelj dugačka 7,2 kilometra, a karakterizira je relativna ravnica i krš, za razliku od prethodno navedenih dijelova autoputa koji su sačinjeni od mnoštva tunela i vijadukata. Ova hercegovačka autocesta košta oko 32 milijuna eura.

Za funkcionalnost dionice potreban je most Počitelj čija gradnja još nije počela. S druge strane Neretve nalazi se dionica Počitelj – Zvirovići dugačka nešto više od 11 kilometara. Gradi se na sličnom, ali nešto kompliciranijem zemljištu kao prethodno navedena dionica i ona košta oko 105 milijuna eura. Potpuna izgradnja ovog dijela autoputa planirana je sredinom 2022. godine, a za njenu punu uporabu također je potreban most Počitelj.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er