BiHBIJAKOVIĆIČITLUKHERCEGOVINAMEĐUGORJEVIJESTI

Na sastanku u Međugorju doneseno zajedničko priopćenje. OTVORITE GRANICE da se spasi sezona

Povodom informacije o nastavku zabrane ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je objavio 30. lipnja predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr Zoran Tegeltija, u Međugorju se na inicijativu lokalnih turističkih djelatnika Zorana Jerkovića i Davora Ljubića, održao sastanak sa zamjenikom ministra Vanjskih poslova gosp. Josipom Brkićem, načelnikom općine gosp. Marinom Radišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk gosp. Predragom Smoljanom.

Sastanku su nazočili predstavnici hotelijera, turističkih agencija, autobusnih prijevoznika, ugostitelja i vlasnika suvenirnica.

Na sastanku je naglašena potreba za zajedničkim nastupom svih koji djeluju u ovom velikom Marijanskom svetištu prema institucijama vlasti u BiH.

Istaknuta je pogubnost ove odluke, te da vremena za daljnje odlaganje odluke o neulasku stranaca nema. Hoteli, restorani, turističke agencije i prijevoznici ne rade od prosinca 2019. godine i svima im prijeti kolaps.

Ukoliko bi se omogućio nesmetan ulazak stranaca u BiH, sezona bi mogla biti koliko – toliko spašena u periodu kolovoz – listopad, te bi to bila dobra najava za 2021. godinu, kada proslavljamo 40 – tu obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju.

Gosp. Brkić je izvjestio nazočne da nikakva nova odluka nije donesena, već su zadržane mjere donesene u ožujku 2020. Obećao je da će se, u skladu sa svojim mogućnostima, zauzeti za pomoć svojim susjedima i prijateljima iz Međugorja. Istakao je važnost da zahtjev prema Vijeću ministara ide po protokolu, te da bi u najboljem slučaju, ova odluka mogla biti donesena za 10 dana.

Osim ovoga, raspravljalo se i o aktualnim problemima s kojima se gospodarstvo suočava u Brotnju, pa je načelnik Radišić je obećao pomoć u iznalaženju rješenja prevazilaženja krize odgađanjem naplata određenih nameta, shvaćajući ozbiljnost kompletne situacije.

Sastanak je završio zaključkom da se ide s zahtjevom za otvaranjem granica BiH za građane EU, Švicarske i NR Kine, po uvjetima koji su vrijedili prije proglašenja pandemije, odnosno da građani EU mogu ući ili sa osobnom kartom ili putovnicom.

U zahtjevu se traži od Vijeća ministara da ulazak omoguće najkasnije do 08. srpnja 2020, godine, kako bi se koliko toliko moglo spremiti za doček hodočasnika najavljenih već za kolovoz. Ističu kako će se svima omogućiti boravak u hotelima i svetištu uz pridržavanje svih predviđenih epidemioloških mjera.

brotnjo.info

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er