PAPA FRANJO

Papa Franjo: Potrebni su nam “transgresivni” mladi koji grade bratstvo

U podnevnom nagovoru održanom u katedrali u Astiju, papa Franjo se ponovno spomenuo tragedije ratova, posebno izmučene Ukrajine, kao i žrtava požara u izbjegličkom kampu u Gazi. Posebno je mlade, koji na svetkovinu Krista Kralja slave Svjetski dan mladih, potaknuo da ne budu robovi mobitela, da ne budu konformisti nego transgresivni te da u naše vrijeme koje oskudijeva mirom grade bratske zajednice, ostvarujući snove o miru

Naše vrijeme oskudijeva mirom – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru održanom nakon mise u katedrali u Astiju, pozivajući vjernike da budu graditelji bratstva, misleći posebno na mlade koji na današnju svetkovinu Krista Kralja slave Svjetski dan mladih, piše Vatican News.

Ukrajina uvijek u mislima

Potom se spomenuo Ukrajine i žrtava požara u izbjegličkom kampu u Gazi.

Naše vrijeme oskudijeva mirom; sjetimo se brojnih mjesta u svijetu koja su pogođena bičem rata, posebno izmučene Ukrajine. Dajmo si truda i nastavimo moliti za mir!

Žalost zbog žrtava u Gazi

Molimo i za obitelji žrtava velikog požara koji se prošlih dana dogodio u izbjegličkom kampu u Gazi, u Palestini, u kojemu je smrtno stradalo i nekoliko djece. Neka Gospodin primi u nebo one koji su izgubili život te utješi taj narod tako izmoren godinama sukoba.

Podsjetivši da se od prošle godine, upravo na svetkovinu Krista Kralja u partikularnim crkvama slavi Svjetski dan mladih, čija je ovogodišnja tema ista kao ona sljedećega Svjetskog dana mladeži u Lisabonu sljedeće godine: „Marija usta i pohiti“ (usp. Lk 1,39), papa Franjo je ponovno pozvao mlade na sudjelovanje te objasnio:

Gospa je to učinila kad je bila mlada i govori nam da je tajna mladosti upravo u tim dvjema riječima, ustati i poći. Ustati i poći; ne stajati nepomično i misliti na sebe, traćeći život na traženje udobnosti ili posljednjega krika mode, nego stremiti visinama, krenuti na put, izići iz svojih strahova te pružiti ruku onima koji su u potrebi.

Prava transgresivnost

Stoga je mladima uputio snažan poticaj:

Danas trebamo istinski „transgresivne“, nekonformističke mlade ljude koji ne robuju mobitelu, nego mijenjaju svijet poput Marije, donoseći Isusa drugima, brinući se za druge, gradeći bratske zajednice s drugima, ostvarujući snove o miru!

Potom zaziv Mariji Kraljici mira:

Zazovimo sada Kraljicu mira, Gospu, kojoj je posvećena ova prekrasna katedrala. Njoj povjeravam vaše obitelji, bolesne i svakoga od vas, s brigama i dobrim nakanama koje nosite u srcu.

Zahvala vlastima i zajednici u Astiju

Želim izraziti svoju zahvalnost biskupiji, provinciji i gradu Astiju: hvala vam na toplom gostoprimstvu koje ste mi iskazali! Zahvalan sam građanskim i vjerskim vlastima također na pripremama koje su omogućile ovaj tako željeni posjet. Svima bih želio reći da a la fame propri piasi’ encuntreve! [Bilo mi je drago susresti vas]; i poželjeti vam ch’a staga bin! [Svako dobro!]

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er