VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Može li kontroverzna obnova Notre Dame u Parizu dovesti više ljudi Isusu?

Većina turista koji posjećuju povijesnu katedralu ne znaju ništa o Isusu. Na obnovu Notre Dame nakon požara treba gledati kao na priliku da njihov početni susret bude smislen. Zamislite da vaša mjesna župna crkva svake godine prima 12 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta, ali većina vaših posjetitelja slabo ili nimalo razumije Isusa Krista i njegovu priču ili katoličku vjeru?

Zamislite da vaša mjesna župna crkva svake godine prima 12 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta, ali većina vaših posjetitelja slabo ili nimalo razumije Isusa Krista i njegovu priču ili katoličku vjeru?

Što biste mogli učiniti kako biste pomogli mnogim posjetiteljima da doznaju više o Isusu Kristu i da ih katolička vjera više zaintrigira kad odu?

To je pitanje s kojim se suočavaju katolički čelnici koji nadziru obnovu katedrale Notre Dame u Parizu. To je pitanje koje je izazvalo značajne kontroverze iako je svrha predloženih promjena učiniti katedralu i kršćanstvo dostupnima onima koji nisu odgojeni u kršćanskom društvu, piše Sherry Weddel na Aleteia.org.

Vezani članci

Kako je istaknuo jedan prijatelj svećenik koji je slavio svetu misu u katedrali Notre Dame, velika većina koja ulazi u Notre Dame su turisti, a ne župljani ili katolici koji hodočaste. Idu jer su u Parizu i ovo je jedna od velikih znamenitosti Pariza! Predložene promjene neće učiniti Notre Dame turističkom destinacijom. Notre Dame je već stoljećima turističko odredište!

Što ako je osoba koja prelazi prag 20-godišnji europski ili sjevernoamerički agnostik koji nema kršćansko porijeklo, ali posjećuje Pariz s predavanjem u inozemstvu? Ili dio od 89% francuskih građana koji nisu sigurni da Bog postoji? Ili muslimanski ili hinduistički turist? Obični “turist” možda neće ni prepoznati raspelo, a još manje razumjeti što ono znači.

Možda čak ne vjeruju da je Isus bio povijesni čovjek koji je stvarno živio (što su nedavne studije otkrile da vrijedi za značajan broj mladih Britanaca).

Iz vlastitog iskustva znam što znači ući u religiozni svijet za koji me ništa u mojoj okolini nije pripremilo za razumijevanje. Danas sam katolkinja jer sam kao potpuno neupućena studentica prešla prag neogotičke katoličke crkve u blizini svog kampusa i osjetila stvarnu Isusovu prisutnost.

Notre Dame
Notre Dame

Niti jedan od kipova ili ikona ili vitraja za mene nisu imali nikakvo značenje. Crkva je slučajno dobila ime Presveti Sakrament, ali nisam imao pojma što to ime znači.

Taj mistični susret preskočio je prazninu neznanja od kojeg zastaje dah, stvorivši most duhovnog povjerenja koji je promijenio cijeli tijek mog života.

Osobno, želim da osim znakova i drugih vizualnih objašnjenja, katedrala može pružiti i uvježbane “Ananijaze” – evangelizacijske katoličke suputnike – formirane da služe posjetiteljima katedrale kao duhovni i povijesni turistički vodiči.

(Ananija je bio Isusov učenik u Damasku koji se spominje u Djelima apostolskim u Bibliji, koja opisuje kako ga je Isus poslao da vrati vid Savlu iz Tarza i pruži mu dodatnu pouku na putu Gospodnjem).  Također bih voljela vidjeti zagovornike koji tiho mole u svetištu za djelovanje Duha Svetoga u svima koji posjećuju katedralu tijekom dana.

Jedan pariški prijatelj opisao je Notre Dame na ovaj način:

“Cijela je katedrala puna biblijskih prizora (starih i novih) gdje god pogledate. To je živa Biblija i katekizam umotani u jedno.

Vitraji na katedrali Notre Dame

No, napomenula je da ste “stvarno trebali unaprijed pripremiti svoj posjet – internetsko istraživanje, vodič ili platiti vodiča – kako biste izvukli maksimum iz toga. O malom dalekozoru da i ne govorimo! Živim ovdje i volio sam dovoditi prijatelje i obitelj u posjetu da to vide i ukazivati na činjenice i samo vidjeti kako njihova lica sijaju od strahopoštovanja kada su počeli vidjeti dalje od kamena i stakla!”

Pariška nadbiskupija ima izvanrednu priliku – u najpoznatijoj i najspektakularnijoj bogomolji u izrazito dekristijaniziranoj zemlji – pružiti snažnu priliku za početni susret s Kristom i kršćanskom vjerom za milijune nekatolika i neprakticirajućih katolika svake godine.

Molimo se za njih i podržimo nadbiskupijske napore da posjet Notre Dame u Parizu postane prilika za smislen susret s Isusom Kristom, poziva Sherry Weddel.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er