CRKVAVIJESTI

Mons. Tomo Vukšić svečano primio palij

Na svetkovinu slavenskih apostola Sv. Ćirila i Metoda 5. srpnja u istoimenoj sjemenišnoj crkvi u Sarajevu tijekom svečanog misnog slavlja vrhbosanskom nadbiskupu metropoliti mons. Tomi Vukšiću njegov prethodnik Vinko kard. Puljić stavio je palij na ramena.

Na početku misnog slavlja rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu  preč. Zdenko Spajić pozdravio je okupljene, među kojima posebice kard. Puljića i mons. Vukšića, a potom i skopskog biskupa i strumičko-skopskog eparha mons. Kiru Stojanova, mostarsko-duvanjskog biskupa i upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Sremena i otpravnika poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaurya Medinu Blanca.

Uslijedio je obred stavljanja palija na ramena nadbiskupa Tome, prije kojega je kard. Puljić kratko govorio o značaju palija i kako je on znak metropolitanske vlasti i povezanosti sa Svetim Ocem. Potom je mons. Vukšić klečeći izrekao Ispovijest vjere, nakon čega mu je njegov prethodnik na ramena stavio palij, piše Nedjelja.ba

Kristološko zajedništvo metropolijske Crkve

Svoju propovijed mons. Vukšić započeo je govorom o svetoj braći Ćirilu i Metodu kojima je i posvećena sjemenišna crkva, u kojoj su duhovnu snagu tražile brojne generacije vjernika, svećenika i kandidata za svećeništvo, zahvalivši za crkveno zajedništvo: “Zahvaljujem i za ovu milosnu prigodu u kojoj, kao dio Crkve Kristove, koji je okupljen u Vrhbosansku metropoliju, ovim euharistijskim slavljem, potvrđujemo i očitujemo zajedništvo svoje metropolijske Crkve.To zajedništvo je uvijek, pa i u ovom slavlju, prije svega kristološko, jer je Isus Krist u središtu Crkve i Euharistije po kojoj se On svaki put iznova čini prisutnim pod prilikama kruha i vina i po svojoj Riječi koja odzvanja svetim prostorom”. Nadalje je govorio o zajedništvu s Kristom na kojem počiva i zajedništvo vjernika u Crkvi, koje jednako vrijedi za zajedništvo biskupije ili metropolije “jer one su dijelovi i vidljiva očitovanja opće Crkve, velike vidljive Zajednice Isusovih vjernika, koju nazivamo jednom-svetom-katoličkom-apostolskom, na čelu koje je biskup Rima. On je ne samo povijesni nasljednik apostola Petra nego, jer je Petar prije svega karizma i služba, u svakom biskupu Rima svo je petrovstvo Petrovo, to jest sveukupnost Petrove karizme i službe”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Prepustiti se Gospodinovu vodstvu

Govorio je i o iskustvu primanja palija, odnosno o tome kako je na svetkovinu Sv. Petra i Pavla u bazilici Sv. Petra u Rimu, zajedno s metropolitama iz cijeloga svijeta, s papom Franjom slavio svetu misu i pred njim izgovorio zakletvu kako će “uvijek biti vjeran i poslušan blaženom apostolu Petru, svetoj apostolskoj rimskoj Crkvi, Prvosvećeniku, te tvojim zakonitim nasljednicima”. Mons. Tomo se osvrnuo i na Papinu propovijed na tom misnom slavlju u kojoj je govorio o pozivu kršćana da ustanu brzo kako bi ušli u dinamiku uskrsnuća i kako bi se prepustili Gospodinovu vodstvu na putovima koje on naznačuje. Posebice su na to pozvani metropoliti, kako bi bili budni čuvari stada i uvijek sa svetim Božjim narodom. ” To danas ponavljam kao iskrenu želju da se, uz Božju i vašu pomoć, ostvari u budućem služenju radi širenja Kraljevstva Božjega, sloge u Katoličkoj Crkvi i prijateljstva među svim ljudima.

To je također, po zagovoru svete braće Ćirila i Metodija, i zajedno s vama, ponizna molitva Isusu Kristu, Pastiru svih duša, za blagoslov u služenju njemu i njegovu duhovnom stadu. A to je i bratska zamolba svima vama za suradnju u služenju, naviještanju i svjedočenju i za pomoć u svemu što je na slavu Božju i dobro svih ljudi”, zaključio je svoju propovijed nadbiskup Tomo.

Vrijedi podsjetiti kako je Papa Franjo na svetkovinu svetih Petra i Pavla, 29. lipnja, na kraju euharistijskog slavlja u vatikanskoj bazilici vrhbosanskom nadbiskupu uručio palij kao znak metropolitanske vlasti i povezanosti sa Svetim Ocem. 

Također, ova sveta misa bila je i misa zahvale za sva dobra od Boga primljena u protekloj akademskoj 2021./2022. studenata i djelatnika Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er