CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto moram postiti jedan sat prije mise?

Post prije mise naglašava našu potrebu da budemo gladni za euharistijskim kruhom koji jedemo. Mnogi katolici iz starije generacije sjećat će se “ponoćnog posta”. To je značilo da se ne može jesti prije mise počevši od ponoći. Zbog toga su se mise uglavnom slavile u zoru, a večernje su bile izuzetno rijetke.

Rijetki su htjeli postiti cijeli dan prije mise i pričesti. Ova praksa posta prije mise drevna je disciplina, prisutna već u 2. stoljeću. Ostao je na snazi sve dok papa Pio XII. nije smanjio post na tri sata 1957. Post je dodatno skraćen 1964. kada ga je papa Pavao VI. smanjio na jedan sat prije primanja pričesti. Trenutačni Zakonik kanonskog prava odražava ovu promjenu i kaže: „Osoba koja prima presvetu euharistiju mora se uzdržati najmanje jedan sat prije svete pričesti od svake hrane i pića, osim samo od vode i lijekova“ (kanon 919). §1).

Međutim, u nekim slučajevima ta pravila ne vrijede. “Stariji, nemoćni i oni koji se o njima brinu mogu primati Presvetu Euharistiju čak i ako su nešto jeli u prethodnom satu” (Kanon 919 §3). Ali zašto? Kakve veze ima ako sam pojeo sendvič neposredno prije nego što sam ušao u crkvu na dan kada namjeravam primiti svetu Euharistiju?

Papa Pavao VI. je o snazi duhovne discipline u svojoj apostolskoj konstituciji Paenitemini napisao: „Umrtvljivanje ima za cilj oslobađanje čovjeka, koji se zbog požude često nalazi gotovo okovan vlastitim osjetilima. ‘Tjelesnim postom’ čovjeku se vraća snaga, a rana koju je neumjerenost nanijela dostojanstvu naše naravi liječi se lijekom spasonosne uzdržljivosti.” Isus je znao snagu posta i otišao je u pustinju bez hrane 40 dana prije nego što je krenuo u svoju javnu službu. Nadalje, poučio je svoje učenike da se “Ova vrsta [zloduha] ne može istjerati ničim osim molitvom i postom” (Marko 9:29).

Post izgrađuje našu duhovnu snagu, a Crkva od nas traži da izvršimo tu jednostavnu zadaću svaki put kad se pričestimo za vlastitu korist. Baš kao i svakom sportašu, trebamo vježbati disciplinu, a post je odličan za izgradnju tih duhovnih mišića. Bez posta smo slabi i naše nas strasti tjeraju kuda vjetar puše.

Osim toga, papa Ivan Pavao II. u Dominicae Cenae žalio se kako moderni katolici posjeduju „nedostatak euharistijske ‘gladi’ i ‘žeđi’, što je također znak nedostatka odgovarajuće osjetljivosti prema velikom sakramentu ljubavi i nedostatka razumijevanja njegove priroda.” Trebamo “gladovati” i čeznuti za Euharistijom prije nego što je možemo ispravno primiti. Naše primanje svete pričesti treba odgovarati unutarnjoj gladi koja je pokazatelj duše koja žeđa za Božjom ljubavlju. Ako nemamo tu glad (na koju se sjetimo naše tjelesne gladi tijekom posta), svetu Pričest bismo mogli smatrati nečim uobičajenim, za što nije potrebna nikakva prethodna priprema.

Naposljetku, post prije mise slika je euharistijskih priča iz Evanđelja, posebno hranjenja pet tisuća ljudi. Nakon dugog dana učenici su nagovarali Isusa da otpusti mnoštvo kako bi mogli kupiti hranu za jelo. Umjesto toga, Isus umnožava kruh i ribu, ostavljajući sve “zadovoljne” na kraju obroka. Baš kao i mnoštvo toga dana, kad pristupimo stolu Gospodnjemu, moramo biti gladni, ili kao što psalmist najavljuje: “Kao što jelen čezne za potocima koji teku, tako duša moja čezne za tobom, Bože” (Psalam 42: 1).

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er