PAPA FRANJO

Misli li papa zaista da je medijska kuća EWTN “djelo đavla”?

Papa Franjo napao je katoličku medijsku kuću Eternal Word Television Network (EWTN), rekavši: “Oni su djelo đavla.” Tijekom sastanka s isusovcima u Slovačkoj, Papa je govorio o “velikom katoličkom televizijskom kanalu koji nema ustručavanja stalno govoriti loše o Papi”. Iako nije imenovao mrežu, referenca je očito bila EWTN. “Osobno zaslužujem napade i uvrede jer sam grešnik”, rekao je Papa; “Ali Crkva ih ne zaslužuje.”

Papa Franjo izjavio da je “to rekao nekima od njih” – što očito ukazuje na to da je podnio pritužbe nekim predstavnicima američke televizijske mreže. Njegove javne izjave mogle bi izvršiti poveći pritisak na EWTN, mrežu koja je stvorila veliki broj međunarodnih gledatelja i dijelom zbog svoje spremnosti da se pozabavi kontroverznim pitanjima piše QUO VADIS CROATIA.

Da posjetimo, EWTN je osnovala časna sestra Majka Angelica te je započela s radom iz garaže samostana u kojem su živjele klarise, emitiravši ispočetka samo 5 sati dnevno, da bi desetak godina kasnije postala jedna od najvećih religijskih TV postaja na svijetu dostupna u više od 264 milijuna domova u 144 zemlje svijeta. Mreža je uskoro preuzela i Catholic News Agency te novine National Catholic Register, proširivši svoje medijsko carstvo i na druge platforme.

O njenom pothvatu progovorio je i nadbiskup Philadelphije Charles Chaput rekavši: “Majka Angelica uspjela je napraviti ono što naši biskupi nisu mogli. Osnovala je i upravljala mrežom koja se obraćala običnim katolicima, prepoznavši njihove potrebe i hraneći njihov duh.

Tijekom istog sastanka, papa Franjo također je izrazio nestrpljenje prema svećenicima koji “prenose nepristojne komentare o meni”, žaleći se da “donose presude bez ulaska u pravi dijalog”.

Očito povezujući takvu kritiku s potporom tradicionalnoj liturgiji, Papa je nastavio govoriti o “odluci da se zaustavi automatizam staroga obreda”. Rekao je da kada mladi svećenici traže dopuštenje za slavljenje latinske mise, da je to “pojava koja ukazuje da se vraćamo unatrag”.

Ranije je papa Franjo govorio protiv tendencije da se “osvrnemo na prošlost, da tu tražimo sigurnost” te dodao “Ovo je zlo ovoga trenutka – naime, tražiti put u krutosti i klerikalizmu, što su dvije perverzije.”

“Plaši nas pratiti ljude sa seksualnom raznolikošću”, rekao je Papa skupini isusovaca, te ih pozvao da “krenu naprijed u nova pastoralna iskustva”.

Također je tijekom sastanka Papa rekao:

  • Nakon srčane operacije u srpnju, “još sam živ, iako su neki ljudi htjeli da umrem”. Napomenuo je da su se neki kardinali pripremali za konklavu, vjerujući da je njegovo stanje teško.
  • Preporučuje duhovne vježbe svetog Ignacija osobito isusovcima koji pate od nedostatka žara.
  • Ideologije imaju “đavolsku privlačnost”, a osobito je rodna ideologija “opasna”. Papa je međutim upozorio da se ne donose apstraktne prosudbe nego da se razmatraju pojedinci. “Ako postoji homoseksualni par, možemo s njima obavljati pastoralni rad, napredovati u susretu s Kristom.”
  • Zapadni svijet mora dočekati migrante i pomoći im da postanu članovi društva domaćina. „Ostavljanje migranata bez integracije ostavlja ih u bijedi; to je isto kao i ne poželjeti im dobrodošlicu. ”

www.medjugorje-news.com

Izvor
quovadis croatia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button