SVECIVJERA I DUHOVNOST

Maksimilijan Kolbe – od nestašnog dječaka, preko Viteza Bezgrješne do sveca

Maksimilijan Kolbe nije uvijek bio dobar i poslušan. Često je svojim ponašanjem žalostio majku. Njegova majka bila je ogorčena zbog njegova ponašanja i vikala mu je: “Ne znam što će biti s tobom”. Sveti Maksimilijan Kolbe vodio je junački život te spremno dao svoj život umjesto čovjeka osuđenog na smrt u Auschwitzu tijekom Drugog svjetskog rata. Smatraju ga “mučenikom ljubavi”, a poznat je po svojoj dubokoj i intenzivnoj ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji, piše Aleteia.

Maksimilijan Kolbe nije uvijek bio dobar i poslušan.

Često je svojim ponašanjem žalostio majku. Velečasni Jeremiah J. Smith u svojoj kratkoj biografiji, Sveti Maksimilijan Kolbe: Vitez Bezgrješne navodi kako je  Kolbe bio u društvu poznat kao poslušno dijete, ali je znao često biti  vrlo nestašan te su ga njegove podvale koje je smišljao dovodile u probleme. 

Kolbeu je obično bilo  žao kada bi ražalostio majku, a nakon što je učinio nešto pogrešno, donio bi bič svojoj majci i nehotice se sagnuo nad stolicu, spreman da ga majka kazni za loše ponašanje. Međutim, Kolbe bi i dalje nastavio upadati u nevolje, a jednog dana njegova je majka bila ogorčena zbog njegova ponašanja i vikala mu je: “Ne znam što će biti s tobom”.

Ne znam što će biti s tobom.

Činjenica da je majci nanio takvu bol duboko je utjecala na njega i promišljao je o riječima koje mu je izgovorila majka. Toliko ga je mučilo što mu je majka rekla da je u jednom trenutku zavapio Blaženoj Djevici Mariji da mu pomogne pronaći put.Zapisao je: “Jako sam se molio Gospi da mi kaže što će se sa mnom dogoditi. Pojavila se držeći u rukama dvije krune, jednu bijelu, jednu crvenu. Pitala me bi li ih volio imati – jedno je bilo za čistoću, drugo za mučeništvo. Rekao sam, ja biram oboje. Nasmiješila se i nestala.”

Nekoliko godina kasnije zamolio je da uđe u franjevačko mlađe sjemenište i krenuo put svećeništva. Nakon toga Kolbe se zauvijek posvetio Blaženoj Majci i povjerio joj svoj život. Iako se u početku činilo da je Kolbe daleko od Gospodina i svećeničkog poziva, na kraju je razvio duboku ljubav prema Bogu i više se nije propitivao o svom izboru.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er