CRKVAVIJESTI

Lijepa vijest: Križni put s Papom vraća se u rimski Kolosej

Dva su intenzivna mjeseca pred papom Franjom, koji će početkom travnja krenuti na svoje 36. apostolsko putovanje – 2. i 3. travnja – u Maltu, gdje će se sastati s civilnim vlastima, izbjeglicama i stanovništvom otoka.

Posjetit će i špilju Svetog Pavla s istoimenom bazilikom, mjesto u spomen brodoloma apostola na taj otok.

Tjedan dana nakon povratka, 10. travnja, na Cvjetnicu, Papa će slaviti misu na Trgu Svetog Petra u 10 sati. Na Veliki četvrtak, 14. travnja, slavit će misu posvete ulja u 9.30 sati u vatikanskoj bazilici.

Na Veliki petak, uz službu Muke Gospodnje u bazilici Svetog Petra u 17 sati, od 21.15 sati bit će Križni put sa Svetim Ocem – od ove godine ponovno u Koloseju.

Naime, već dvije godine za redom zbog pandemije se Križni put održava na Trgu Svetoga Petra. Razmatranje Križnoga puta 2020. pripremilo je petero zatvorenika iz kaznionice Due Palazzi u Padovi, obitelj koja je zbog ubojstva izgubila voljenu osobu, kćer oca osuđenog na doživotni zatvor; zatvorska odgajateljica; sutkinja, majka zatvorenika, vjeroučitelj, franjevac volonter, pravosudni policajac te svećenik koji je bio optužen, a nakon osam godina oslobođen optužbe.

U 2021. su pak glas dala djeca iz izviđačke skupine Foligno I. iz talijanske pokrajine Umbrije i rimska Župa Svetih ugandskih mučenika.

Papa će 16. travnja predvoditi Vazmeno bdjenje s početkom u 19.30 sati u vatikanskoj bazilici. Potom, na Uskrs, 17. travnja, misa će biti u 10 sati na Trgu Svetoga Petra te će uslijediti Urbi et orbi iz središnje lože bazilike u podne.

Na Papinu su dnevnom redu predviđena još dva događaja: 24. travnja, na nedjelju Božjeg milosrđa, predvodi misu u 10 sati u bazilici Svetog Petra. Na istome će mjestu 15. svibnja u 10 sati kanonizirati 10 blaženika, među kojima je i Charles de Foucauld, koji je dao svjedočanstvo na dobro Crkve, kako je rekao Sveti Otac na misi koju je slavio u Domu Svete Marte 1. prosinca 2016., na stotu obljetnicu njegove smrti.

Uz Charlesa de Foucaulda, prenosi IKA, kanonizirani će biti svećenici Justino María Russolillo i Luigi Maria Palazzolo i César de Bus. Kanoniziran će biti i Lazar, poznat kao Devasahayam, prvi blaženi indijski laik. Maria Domenica MantovaniTitus BrandsmaMaria RivierMaria Francesca di Gesù Rubatto i Maria di Gesù Santocanale također će biti kanonizirani.

www.medjugorje-news.com

Izvor
nedjelja.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button