CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Krunica bez granica: Svibanj započnite molitvenim maratonom

Svibanj započinje molitvenim maratonom posvećenim Gospi, koji je, po želji pape Franje, organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. U toj će se inicijativi povezati marijanska svetišta u svijetu, moleći Gospu da oslobodi čovječanstvo zla pandemije. Među njima je i svetište Kraljice mira u Međugorju.

Na poticaj pape Franje u subotu započinje marijanski molitveni maraton u okviru kojega će se svakoga dana u svibnju, u 18 sati po rimskom vremenu, u 30 svetišta na pet kontinenata, moliti krunica za kraj pandemije. Molitveni maratonom će se izravno prenositi u cijelom svijetu, a maraton će inaugurirati papa Franjo molitvom pred slikom Gospe od pomoći, u 18 sati u bazilici svetoga Petra. On će ga i zaključiti, 31. svibnja, isto tako molitvom u bazilici u 18 sati, donosi Radio Vatikan.

Prošle su se godine marijanska svetišta u svijetu, u poslijepodnevnim satima 30. svibnja, povezala s Rimom kako bi svi zajedno molili krunicu s Papom koji je bio ispred Lurdske spilje u Vatikanskim vrtovima. Ove je godine molitvenim maratonom obuhvaćena su višeglasna, na najrazličitijim jezicima – od Južne Koreje do Brazila, od Sydneyja do Washingtona, prolazeći glasovitim svetištima, od Fatime, preko Częstochowe, Loreta, Međugorja pa do Norfolka u Engleskoj, u kojemu se nalazi jedna od najstarijih kapela posvećenih štovanju Majke Božje. Nju je Henrik VIII. dao srušiti, ali je u XIX. stoljeću obnovljena te joj je 2016. godine Papa udijelio naslov bazilike. Ta će svetišta, kao i ostala, dati oblik i sadržaj naslovu izabranom za tu inicijativu koju je organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, a koji glasi „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“.

Vezani članci

Taj poziv na zajedništvo želi pokušati ostvariti stalnu molitvu, raspoređenu po svijetu – pojašnjava se iz dikasterija kojemu je na čelu nadbiskup Rino Fisichella. Svako je svetište u svijetu pozvano moliti na način i na jeziku na kojemu se obično izražava lokalna tradicija, kako bi se izmolio povratak u društveni život, na rad i na brojne ljudske aktivnosti koje su obustavljene zbog pandemije bolesti COVID-19.

U skladu s prošlogodišnjim običajem pape Franje na početku mise u izravnom prijenosu iz Doma svete Marte – „župe“ koju je Papa otvorio kada su zbog lockdowna zatvorene sve ostale – svaka molitva krunice bit će posvećena jednoj ili više kategorija ljudi koje su najviše pogođene koronavirusom.

Započet će se s molitvom za preminule od bolesti COVID-19, a nastaviti spominjući se liječnika, zdravstvenoga osoblja, siromašnih i nezaposlenih, starijih osoba i zatvorenika, beskućnika i svih koji su trpjeli i koji su još uvijek pogođeni tom tragedijom. Kontemplirati zajedno Kristovo lice i srce Marije, naše Majke, učinit će nas još više ujedinjenima kao duhovna obitelj i pomoći će nam nadvladati tu kušnju – napisao je papa Franjo u pismu upućenom vjernicima u svibnju prošle godine.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er