MagazinPosaoVijesti

Krenula berba mandarina. Urod manji, kvaliteta odlična, cijene obećavajuće

Iako su planirali započeti sutra, lijepo vrijeme nakon niza kišnih dana, pomaknulo je berbu mandarina na danas. 

“Znam da je nedjelja, valjda neće nitko zamjeriti, ali poljoprivreda je takva, proizvodnja pod otvorenom nebom i kad vrijeme da, mora se raditi”, kaže nam Josip Jelavić, vlasnik istoimenog OPG-a iz Komina, u srcu doline Neretve iz kojeg posljednjih godina stiže i, kako kaže, ‘brend u nastajanju’ “Neretvansko zlato” – piše Agroklub.com.

Iza sad već poznatog naziva, stoji upravo Josip, ali i još nekoliko proizvođača čiji je cilj zajednički nastup na tržištu te plasman vlastitih proizvoda izravno kupcima. Želja im je, navode tako i na svojoj stranici, ostvariti zdrav i prijateljski odnos između proizvođača te potrošača. Osluškivati potrebe i navike te proizvoditi što je više moguće u skladu ekoloških standarda i organskog uzgoja. Domaći proizvod mora pronaći mjesto u svakom hrvatskom kućanstvu – njihova je misao vodilja.

Urod manji, ali cijena je zasad dobra 

“Nismo čekali koronu. Još prije sedam godina započeo sam s izravnom prodajom putem vlastite web stranice i društvenih mreža. Danas smo već zadobili povjerenje kupaca diljem Hrvatske, a upravo ta izravna komunikacija je i nama pokazatelj naše kvalitete jer narudžbe itekako pristižu”, kaže nam vlasnik OPG-a na kojemu je 1.500 stabala, većinom mandarina, ali i limuna i naranči.

Loše vremenske prilike, doduše, smanjile su ovogodišnji urod za 20%, no on sam očekuje da će imati oko 40 tona mandarina, tri tone limuna i 4-5 tona naranči.

“Obećavajuća je zasad i cijena. U početku je bila 4 kune za kilogram mandarina, zasad ne pada ispod 3,5 kuna, a dokad će tako biti, vidjet ćemo”, napominje naš sugovornik dodajući da je i pandemija sigurno pridonijela potražnji jer treba se opskrbiti vitaminom C.

S berbom ranih sorti mandarina u dolini Neretve krenulo se krajem rujna, a njihov ozbiljni, individualni pristup svakom kupcu, doveo je i do toga da itekako znaju što naručuju sada, a što stiže u studenom.

“Naši kupci znaju da je mandarina koja sada stiže kiselija, a da one slađe dolaze u 11. mjesecu. No, neki više vole ove ranije sorte”, opisuje nam otkrivajući da su ga mnogi tražili i sadnice, prvenstveno limuna, kako bi ga probali uzgajati u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Želja uključiti što veći broj malih OPG-a 

“No, vani im bude prehladno, unesu ih u kuću pa im bude pretoplo i samo cvjeta, a ne daje ploda. Dolina Neretve je doista Bogom dano područje za agrume”, naglašava Josip čije voće se često može vidjeti i kupiti na sajmenim danima u Zagrebu, Sisku i Karlovcu. Rade i s manjim voćarnama, a daljnjim udruživanjem želja im je biti još pristupačniji domaćem tržištu.

“Želja nam je ovoj našoj inicijativi “Neretvansko zlato” priključiti što veći broj malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji takve standarde zadovoljavaju te skupa plasirati vlastite proizvode onima koji ih trebaju i žele”, naglašava se na stranici na kojoj se nalaze i zanimljivi recepti za brojne slastice čiji je glavni sastojak upravo ovo voće.

Dodajmo i da je neretvanska mandarina, kraljica doline, kako je često nazivaju, jedna od naših prvih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti na razini EU. Vrijednu zaštitu dobila je 2015. godine.

www.medjugorje-news.com/agroklub.com

Vezani članci

Back to top button