VJERA I DUHOVNOST

Koliko dugo će ova čudotvorna Gospina slika biti s nama?

Stoljećima prije svećenici su poticali vjernike da ne pretpostavljaju da će tilma trajati vječno. Uostalom, inače, ne bi… I doista, koliko će dugo slika Gospe Guadalupske biti među nama?

Od 1531. godine svijet je blagoslovljen čudotvornom slikom Gospe od Guadalupe koja krasi tilmu svetog Juana Diega. Možda pretpostavljamo da će ta slika uvijek biti s nama. Ako Bog da, bit će. Ali važno je imati na umu da, izvorno, nitko nije očekivao da će čudotvorna slika ostati na neodređeno vrijeme.

Uostalom, biljna vlakna tilme Juana Diega obično bi trajala ukupno možda 20 godina prije nego što bi se raspala. Ali nisu. A to samo povećava čudo Guadalupe. Nedokučivu privilegiju posjedovanja Gospine vlastite slike nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Zapravo, propovijedi u stoljećima nakon ukazanja upozoravale su vjernike upravo na to. Naglasili su da, ako ljudi ne iskoriste sve prednosti blagoslova Guadalupane živeći svetim životom, onda bi čudesna slika mogla nestati jednako iznenada kao što se pojavila, piše Aleteia.

Primjerice, 1792. godine fra. Antonio López Murto održao je propovijed koja je imala za cilj iskorijeniti svaku pretpostavku svojih slušatelja o njihovom “pravu” na Gospu od Guadalupe: Najsretniji stanovnici Meksika, vi ste bez sumnje narodi koje je Marija tražila od Boga; oni koji su joj bili dodijeljeni kao vlastita baština, zauzeli su ove pokrajine, koje se moraju zvati krajevima zemlje. Vi ste oni (kakav blagoslov!) kojima se ona otvoreno ukazuje kada je niste zazivali, i kojima je pružala svoje blagotvorne ruke i svoj ogrtač, čak i kada niste vjerovali, kada vam je nedostajalo vjere, kada ste joj se suprotstavljali. s kontradikcijama i preprekama…

Stalna prisutnost Gospe od Guadalupe već gotovo 500 godina ogroman je dar milosrđa. Otac Francisco de Fuentes y Carrion to sažima u propovijedi održanoj 1707.: “Marijin silazak s neba i ostanak (u određenom smislu) sakramentiran na zemlji i skriven među ljudima do svršetka svijeta. I zašto? Reći ću ti zašto: da nas ne ostave same ovdje na zemlji.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er