VJERA I DUHOVNOST

Koje su dužnosti naših anđela čuvara

Djelo irskog svećenika Richarda O’Kennedyja iz 1887. “Sveti anđeli” opsežan je izvor za istraživanje o anđelima. On razjašnjava osnovno učenje Crkve o anđelima i njihovim palim dvojnicima, demonima. U obliku pitanja i odgovora poput katekizma, vlč. O’Kennedy zanimljivo piše o misiji i dužnostima “Božjih lijepih anđela, uvijek nježnih prema čovjeku”.

On identificira nekoliko ključnih dužnosti anđela čuvara:

1. Brani nas od zla, čuva tijelo i dušu. Primarni cilj našeg anđela čuvara je naše spasenje. Dok nas anđeli čuvari štite tijelom, važnija je njihova briga za našu dušu. Naš nas anđeo može zaštititi od iskušenja i zlih sklonosti. S druge strane, on nas također potiče na molitvu i kreposna djela. On pomaže u razlučivanju.

2. Protivi se djelima demona. Anđeli čuvari uništavaju demonske planove kako bi osujetili naše spasenje. Oni se suprotstavljaju iskušenjima zla, koja nam dostavljaju demoni, pozivima na dobro. Iznenadni poticaji za molitvom ili dobrim djelima mogu biti inspiracija naših anđela.

3. Zagovara nas pred Bogom. Naš anđeo djeluje kao zagovornik pred Bogom; upućujući Mu svoje molitve i moleći da se dostojni nađu, i neprestano moleći za naše dobro.

4. Podučava i tješi. Sveta Gemma Galgani, koja je imala milost da može fizički vidjeti i razgovarati sa svojim anđelom čuvarom, opisuje kako je satima sjedila s njim slušajući njegove opise ljepote Neba i istina vjere. Njezin ju je anđeo također tješio nakon patnje, podsjećajući je da uvijek ostane usredotočena na svijet koji dolazi. Ona piše u svom dnevniku: “Tada me smirio, sjeo pokraj mene i rekao nježno, vrlo nježno: ‘O kćeri, zar ne znaš da se moraš u svakom pogledu prilagoditi Isusovom životu? Toliko je patio za tebe; zar ne znaš da moraš u svakoj prilici patiti za Njega?’”

5. Djeluje kao službenik Božje pravde. Otac O’Kennedy objašnjava da su naši anđeli čuvari često odgovorni za nanošenje korektivne ili medicinske kazne zbog našeg grijeha. Iako se čini kontraintuitivnim, ova dužnost služi njihovom glavnom cilju osiguranja našeg spasenja. Naš anđeo, savršeno u skladu s Božjom voljom, zna što je najbolje za nas, a to ponekad može zvučati kao “teška ljubav”. Sveta Gemma često opisuje svog anđela čuvara kako “viče” na nju zbog nekog grijeha ili greške. Međutim, bilo je jasno da su te ozbiljne korekcije uvijek bile za njezino konačno dobro.

Opet iz njenog dnevnika: Od trenutka kada sam ustala iz bolesničke postelje, moj anđeo čuvar je počeo biti moj gospodar i vodič. Ispravljao me svaki put kad bih nešto pogriješila, i učio me malo govoriti i samo kad bi mi se obratio…jednom me u crkvi oštro prekorio, rekavši mi: ‘Zar se tako treba ponašati u Božjoj prisutnost?« A drugi put me prekorio na ovaj način: »Ako nisi dobra, neću ti dopustiti da me više vidiš.« Mnogo me puta naučio kako se ponašati u Božjoj prisutnosti; to jest, obožavati Ga u Njegovoj beskrajnoj dobroti, Njegovoj beskrajnoj veličanstvenosti, Njegovoj milosti i u svim Njegovim svojstvima. Otac O’Kennedy napominje da će naši anđeli čuvari također svjedočiti na našem sudu.

6. Pomaže nam u konačnoj ustrajnosti na času smrti. Naš anđeo čuvar raduje se kada čuje “bravo, slugo dobri i vjerni”. On će nas zajedno s Gospom pomoći nositi u nebo. Kako bi dočarao ovaj trenutak, otac O’Kennedy citira svetog Ambrozija, koji anđele naziva “kočijama svetaca”.

7. Pomaže nam u Čistilištu. Naši nas anđeli ne napuštaju nakon smrti, niti se “recikliraju” – mi smo njihov jedini zadatak. Anđeli čuvari prinose molitve i žrtve onih koji su još na zemlji Bogu u naše ime. O’Kennedy objašnjava da nas ponekad mogu posjetiti u Čistilištu kako bi utješili ili podijelili milosti.

U znak priznanja i zahvalnosti za njihovu cjeloživotnu odanost i pomoć, također dugujemo određene dužnosti našim anđelima čuvarima. Fr. O’Kennedy definira tri praktična načina na koje možemo pokazati ljubav prema svom anđelu:

Poštovanje prema njegovoj prisutnosti. Znajući da naš anđeo svjedoči svim radnjama u našem životu i da će stoga biti pozvan da pošteno položi račun prema našoj osobnoj prosudbi, uvijek se moramo ponašati na način koji odgovara njegovom mišljenju. Ova nam praksa nadalje pomaže živjeti u Božjoj prisutnosti i razviti vrlinu straha od Gospoda.

Odanost i privrženost. Naš anđeo čuvar nas voli i mi trebamo uzvratiti ovom ljubavlju, koja u konačnici slavi Boga. Možemo prakticirati zahvalnost za zaštitu našeg anđela – kako za njegove očite intervencije, tako i za nepoznate zaštite koje nas neprestano podržavaju, a da nismo svjesni. Ova se pobožnost može promatrati pojačanom molitvom, svakodnevnim razgovorom ili posjedovanjem slika, kipova ili ikona anđela čuvara.

Potpuno povjerenje u njegovu zaštitu Povjerenje u našeg anđela čuvara pomaže nam da se potpuno pouzdamo i prepustimo Bogu. Našeg anđela čuvara dao nam je Bog i djeluje samo po Njegovoj volji. Budući da je volja anđela fiksirana, oni su potvrđeni u milosti i ne mogu biti iskušani na grijeh. Oni nas ne mogu odvesti na krivi put.

Anđeli su u stalnom posjedu blažene vizije i vole nas savršeno. Stoga je naše povjerenje u našeg anđela produžetak našeg povjerenja u Boga i Njegovu volju za nas. Biti poslušni vodstvu našeg anđela pomaže nam rasti u poslušnosti Božjoj volji.

CNA

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er