HERCEGOVINAVIJESTI

Kinezima zatvoren put kroz Dretelj, niti jedno rješenje koje ne dovede do asfaltiranja nije prihvatljivo

Mještani Dretelja već godinu dana muku muče s kineskim firmama China State Construction Engineering Corporation Limited i Power Construction Corporation of China koji su odabrani za izgradnju poddionice koridora Vc Počitelj-Zvirovići.

Naime prije dvadeset i pet dana blokirali su put kroz svoju Mjesnu zajednicu. Kinezi su nemilice urušavali put kao i ostale ulice u Dretelju, što mještanima svakako ne ide u korist, jer kako kažu razrušiše se ulice, asfalt, diže se jako velika prašina i buka te su jako zabrinuti za sigurnost svoje djece jer kultura vožnje i poštivanja prometnih znakova Kinezima i nije jača strana.

Iz Mjesne zajednice su poručili kako gotovo godinu dana lokalna zajednica tolerirala je upotrebu ove lokalne ceste i pretrpjela velike patnje zbog činjenice da je tvrtka CSCEC koristila ovaj put i time znatno ugrozila sigurnost mještana te urušila ceste kroz naselje.

Upotreba puta prema Zakonu koji uređuju upotrebu pristupnih putova od strane Izvođača radova nezakonita je i ta trasa / cesta nije u projektu planirana kao pristupni put i u takvim slučajevima samo uz obostrani dogovor između CSCEC-a i lokalne zajednice i dozvolu koja bi se dala kompaniji CSCEC mogao bi se koristiti ovaj put.

Međutim kinezi nisu uzeli u obzir njihova upozorenja i nisu odgovorila na njihove brojne pokušaje da se razumnim pristupom pokuša naći rješenje pogodno za obje strane.

Iz Mjesne zajednice dalje navode kako su nakon što CSCEC nije reagirala duže vrijeme poslali pismo u kojem su jasno naveli više neće dozvoliti upotrebu ovoga puta ukoliko se ne asfaltira sve do križanja koji vodi do CSCEC baze i kampa Eurasphalt.

Ovo asfaltiranje bi koristilo i svima izvođačima koji bi se lakše mogli dovesti do baznih kampova.

Nakon pomenute blokade najavili su narednu blokadu za petnaest dana, međutim na molbu kineske firme koja je tražila još vremena za razmatranje mještani su zatvaranje puta odgodili na još deset dana. Kako nisu dobili ni jedan pozitivan odgovor danas su izašli na ulicu i u potpunosti blokirali istu.

Predsjednik MZ Gordan Vidić je jasno rekao da ni jedno drugo rješenje koje ne dovede do asfaltiranja ove rute nije prihvatljivo i zajednica neće dozvoliti korištenje ovog puta.

„Mi ne želimo ugroziti radove na autoputu, naprotiv jako nam je drago da je Čapljina a i Dretelj čvorište još jedne prometne komunikacije. Ovom blokadom samo želimo spriječiti Kineze da ruše prometnice kroz naše selo te da iste vrate u početno stanje“ – poručili su mještani Dretelja.

www.medjugorje-news.com/djaka-city.info

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er