CRKVASVIJETVIJESTIVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

KINA PRIZNALA 5. BISKUPA ODANOG RIMU

O ustoličenju mediji nisu odmah izvijestili, a predstavnik Vatikana u Hong Kongu o njemu nije bio službeno obaviješten.

Biskup Paul Ma Cunguo ustoličen je 9. srpnja kao 5. biskup kojeg je Kina priznala od sklapanja sporazuma o imenovanju biskupa s Vatikanom 2018., objavila je UCA News 22. srpnja.

Kineska „državna Crkva“ priznala je još jednog biskupa „podzemne“ Crkve odane Rimu, o čemu Vatikan nije bio u potpunosti informiran. Priznanje i ustoličenje dogodilo se prije isteka sporazuma Kine i Vatikana u rujnu.

Biskup Shuozhoua 49-godišnji Paul Ma Cunguo ustoličen je na javnoj svečanosti kojom je predsjedao biskup Taiyuana Meng Ningyou iz „državne Crkve“.

Ustoličenju je prisustvovalo 20-ak svećenika i stotinjak vjernika biskupije Shuozhou, predstavnici „državne Crkve“ i biskupske konferencije, predstavnici vlasti i policija u civilu. Mali broj sudionika pripisuje se pandemiji Covida-19 jer su prisustvovati mogle samo osobe koje su dan ranije imale negativan test na koronavirus.

O ustoličenju mediji nisu odmah izvijestili, a predstavnik Vatikana u Hong Kongu o njemu nije bio službeno obaviješten.

Društvenim mrežama proširila se preslika zakletve biskupa Maa koja se razlikuje od onih koje su dala četvorica prethodno priznatih biskupa. U njoj piše da će se biskup pridržavati 10 Božjih zapovijedi, ispunjavati svoje pastoralne dužnosti i vjerno naviještati evanđelje. Bit će vjeran jednoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi te predan izgrađivanju Crkve – Tijela Kristova i doprinositi evangelizaciji. Nema dijela da će biskup raditi za „neovisnu i samostalnu Crkvi“ u Kini.

Zakletva obvezuje i biskupijske svećenike da se pridržavaju Ustava i zakona, podržavaju jedinstvo nacije i društveni sklad, vole svoju zemlju i Crkvu te doprinose „ostvarenju kineskog sna“.

Biskup Ma rođen je 1971. godine. Za svećenika je zaređen 1996. godine. Za biskupa koadjutora Shuozhoua imenovan je 2004. godine. Nakon smrti predšasnika 2007., postao je biskup Shuozhoua, objavila je UCA News.

U tijeku su pregovori za produljenje sporazuma o imenovanju biskupa. Jedna od točki je i imenovanje hongkonškog biskupa.

Biskupija Hong Kong je bez biskupa od siječnja 2019. Neki kandidati koje je papa Franjo već bio odobrio morali su se povući zbog političkih prilika. Također, postoji zabrinutost zbog novoga kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong i njegovog utjecaja na slobodu vjeroispovijesti, objavila je Catholic News Agency. (kta/ika)

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er