CRKVAOSTALOVIJESTIVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

72 SATA BEZ KOMPROMISA: SNAGA MLADIH JE U NJIHOVIM DLANOVIMA

Uskoro prijave na šestu volontersku akciju 72 sata bez kompromisa, koja će se održati od 24. do 27. rujna 2020.

Prije deset godina, sredinom listopada, 800 volontera iz cijele Bosne i Hercegovine nije ni slutilo da će svojim prvim volonterskim koracima postati dio najljepše volonterske povijesti Vrhbosanske nadbiskupije.

Podijeljeni u skupine, te davne 2010. godine, njih 500 odlučilo je tijekom tri dana darovati sebe potrebitima u 19 župa i organizacija, volontirajući na 37 projekata koliko ih je tada bilo osmišljeno. Njima se u avanturi pridružilo i 300 drugih volontera koji su ostali u svojim župama i dočekali volontere iz drugih župa, kako bi zajedničkim snagama nadišli izazove i u Bosni i Hercegovini po prvi put započeli avanturu zvanu- 72 sata bez kompromisa.

Bez ikakve informacije o tome što će raditi, 500 volontera stiglo je u Kakanj, Zavidoviće, Novi Travnik, Bugojno, Vareš, Žepče, Husino, Morančane, Zenicu, Odžak, Gromiljak, Prozor, Tuzlu, Vidovice, Podmilačje, sarajevske župe Stup, Novi Grad i Novo Sarajevo, te u Katolički školski centar sv. Josip u Sarajevo i na Stupu kao i u Zavod za djecu s posebnim potrebama Mjedenica.

Razlog velikog broja prijavljenih na prvu akciju 72 sata bez kompromisa u BiH svakako su radionice koje je tadašnji projektni tim realizirao u osnovnim i srednjim školama širom BiH, župama Vrhbosanske nadbiskupije, organizacijama i Udrugama koje okupljaju mlade i sl. No, ono što prvu volontersku akciju izdvaja od prethodnih je svakako i projekt koji se realizirao u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.  Tako je prvi volonterski projekt kojeg je uspješno realiziralo 29 mladih iz Zavidovića, Vidovica i tadašnjih učenika KŠC-a sv. Josip započeo molitvom u kapelici nakon čega je mlade pozdravio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra kazavši kako su upravo oni ti koji čine prve prave korake u izgradnji nove zgrade Centra za mlade koja će u budućnosti biti mjesto okupljanja mladih iz cijele nadbiskupije i šire. Tako su volonteri tijekom trajanja akcije čistili prostor oko postojećih objekata Centra za mlade pripremajući teren za izgradnju nove zgrade Centra za mlade.

Dvije godine kasnije, krajem rujna mjeseca 2012. godine, uslijedila je nova, druga volonterska akcija 72 sata bez kompromisa na kojoj je 850 volontera iz 50 lokalnih zajednica zajedno s mladima iz Slovenije i Češke započelo volontersku avanturu pod sloganom volontiRAJ NA ZEMLJI, a koju su podržali mnogi prijatelji i partneri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Realizirajući volonterske zadatke u 22 lokalne zajednice, mladi su imali priliku osim rada na volonterskim akcijama upoznati se bolje i s domaćinima koji su im otvorili vrata svojih domova tijekom trajanja akcije, ali i sudjelovati u duhovnom programu koji je svaka župa pripremila. Kreativne i medijske radionice, akcije čišćenja okoliša, humanitarni i socijalni rad, te rad s djecom s posebnim potrebama bili su samo dio programa druge volonterske akcije 72 sata bez kompromisa koja je još jednom pokazala da osim dobre volje koju mladi u BiH imaju potrebno je osigurati i priliku kroz koju će mladi pomažući drugima, uvelike pomoći i sebi samima.

Zahvaljujući pozitivnim iskustvima mladih volontera, voditelja akcija u školama i župama, ali i velikom broju župa koje su se akciji pridružile nakon uspješno realizirane prve akcije, s ciljem pokretanja akcije u Hrvatskoj, volonterka Studentskog Katoličkog Centra iz Splita, Lidija Piskač odlučila je nekoliko dana provesti u Sarajevu. Vrijeme provedeno u Sarajevu iskoristila je za sastanak s tadašnjom koordinatoricom akcije, Ivanom Klačar kako bi se detaljno upoznala s projektom, akcijama koje su mladi tijekom dvije akcije realizirali u BiH izrazivši nadu da će akcija 72 sata bez kompromisa zaživjeti u Hrvatskoj, Splitu.

Godinu dana kasnije, nakon uspješno održanog sastanka u Sarajevu s mladima iz Splita, djelatnici i suradnici Centra za mlade, beskompromisnu akciju predstavili su i na mjesečnom susretu Studentskog katoličkog centra u organizaciji Hrvatskog nadzemlja i Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije na kojem je sudjelovalo 600 mladih.

Treća volonterska akcija u Bosni i Hercegovini koja je bila usmjerena na pomoć i sanaciju poplavljenih područja, a na kojoj je bio do tada najveći broj prijavljenih volontera, njih 1 000 ostala je u sjećanju mnogima i zbog himne akcije koju su napisali Dalal Midhat i Đorđe Jovančić, uspješni mladi glazbenici iz BiH. Himna pod nazivom Tri dana ljubavi prije same akcije, ali i tijekom trajanja pozivala je mlade da daruju svoju ljubav onima u potrebi. 2014. godina osim što je ponudila priliku mladima iz Bosne i Hercegovine da pokažu svoj volonterski duh, ostala je zapamćena i po prvoj volonterskoj akciji 72 sata bez kompromisa u Splitu, ali i sudjelovanju mladih iz BiH na beskompromisnoj akciji u Češkoj.

I četvrta volonterska akcija, kao i prethodne tri uspješno je započela konferencijom za medije na kojoj je predstavljeno što će to 1 100 prijavljenih mladih raditi tijekom akcija realiziranih u staračkim domovima, vrtićima, zavodima za osobe s poteškoćama u razvoju, te za koga će se prikupljati hrana u trgovačkim centrima. Na konferenciji se razgovaralo i o tome kako će se pomagati socijalno ugroženima župljanima širom Vrhbosanske nadbiskupije, o čišćenju životnih prostora osoba treće životne dobi, uređivanjem javnih gradskih površina, školskih dvorišta i sl. Četvrta akcija mladih pokazala je da je čovjeku potrebno malo kako bi uradio puno, što su i ovaj put potvrdili prijavljeni mladi koji su ujedinjeni u činjenju dobra postavili čvrste temelje zajedništva i sve zajedno nas podsjetili na bogatstvo BiH, tj. mlade kojima ponekad nedostaje nekoliko riječi ohrabrenja kako bi pokazali kolika je snaga u njihovim dlanovima.

Peta, posljednja volonterska akcija 72 sata bez kompromisa održala se 2018. godine, a organizacijskom timu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pridružila se i ekipa Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije. Tako su zajedničkim snagama uspjeli animirati 950 mladih koji su tijekom tri dana akcije uspješno realizirali najveći broj akcija, čak njih 95 u svojim lokalnim zajednicama. Osim volonterskih akcija koje su se realizirale prethodnih godina, petu akciju obilježio je i projekt prikupljanja hrane za migrante.

„Što će se događati ove godine i kako će izgledati šesta volonterska akcija 72 sata bez kompromisa zbog situacije izazvane koronavirusom, ostaje da vidimo. No, jedno je sigurno- mladi iz Bosne i Hercegovine i ove godine će imati priliku od 24. do 27. rujna bezuvjetno pokloniti sebe, svoje vrijeme i talente kako bi potrebitima vratili tračak nade, vjere u bolje sutra. Upravo zbog toga, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. poziva sve zainteresirane mlade, župe, škole, organizacije da se prijave na šestu volontersku akciju 72 sata bez kompromisa.
Kao volonter, prijaviti se možete samostalno ili u skupini, dok voditelji mladih, duhovni asistenti, profesori, nastavnici mogu prijaviti i projekt koji žele realizirati u svojoj lokalnoj zajednici. Prateći upute kriznog stožera, ali i pridržavajući se epidemioloških mjera, akciju ćemo realizirati tako da podijeljeni u nekoliko skupina osmislimo program za sve prijavljene volontere, te svim zainteresiranim pružimo jednake šanse za sudjelovanjem. Kada otvaramo prijave i kako se možete prijaviti, saznajte uskoro!“, stoji u pozivu organizatora, a prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er