CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Omella u Barceloni održao misu s vjernicima unatoč odredbama katalonskih vlasti

Kardinal Omella rekao je kako su odredbe vlasti diskriminatorne, te najavio kako će borbu nastaviti sudskim putem.

Unatoč odredbama katalonskih vlasti da na vjerskim okupljanjima ne smije biti prisutno više od 10 ljudi, nadbiskup Barcelone Juan Jose Omella održao je misu zadušnicu za žrtve pandemije koronavirusa, na koju je bilo pozvano 500 osoba, izvještava Crux.

Katalonske vlasti su 17. srpnja vratile odredbu o ograničenjima na vjerskim okupljanjima nakon što je pokrajinu pogodio drugi val pandemije, no odredba je stigla nakon što su pozivnice za misu već bile podijeljene, a nadbiskup ih nije htio opozvati.

Kardinal Omella rekao je kako je vraćanje ograničenja proizvoljni napad na vjerske slobode koje su zaštićene španjolskim Ustavom. Pri tome je ukazao na kontradikciju da vlasti dopuštaju do 1000 turista u bazilici Sagrada Familia u kojoj se misa slavila, ali samo 10 ljudi kada je vjerski obred u pitanju.

“To je odredba koja nam se čini nepoštenom i diskriminatornom, uzevši u obzir da smo bili vrlo pažljivi i obazrivi u održavanju sanitarnih odredbi za zatvorene prostore, koje vlasti predstavljaju cijelo vrijeme”, napisao je Omella u svojoj izjavi dodavši da čak i da se na misu zadušnicu odazvalo svih 500 pozvanih vjernika, time i dalje ne bi bila popunjena niti jedna četvrtina kapaciteta bazilike.

“U idućih nekoliko dana pokrenut ćemo odgovarajuće pravne radnje”, dodao je Omella poslavši poruku kako će pravo na vjerske slobode braniti i sudskim putem.

Nadbiskup Barcelone nadao se do zadnjeg trenutka da će vlasti povući svoju odredbu o ograničenjima na vjerskim okupljanjima, a i gradonačelnica Barcelone, koja je najavila dolazak, promijenila je mišljenje samo dva sata prije početka mise. Kada je postalo jasno da ograničenja neće biti ukinuta, nadbiskup je najavio da će se misa ipak održati.

Unatoč osobnom protivljenju odredbama vlasti, kardinal Omella na propovijedi je rekao kako “ovo nisu vremena za sukobljavanje, nego za nuđenje pomoći i zajedničku borbu za opće dobro”.

“Sjećamo se svakoga, bio on vjernik ili ne”, dodao je nadbiskup Barcelone. “Osjećamo se kao braća i sestre svima i dijelimo bol svih njihovih članova obitelji i prijatelja.”

Kardinal Omella osvrnuo se i na činjenicu da su brojni na početku pandemije pitali “Gdje je Crkva?”. Pogledavši pažljivo prema svima okupljenima ustvrdio je: “Evo je: liječnici, redovnici, svećenici, zdravstveni djelatnici… Oni koji su na ovaj ili onaj način radili za druge.”

“Ne morate nositi rimski kolar, reverendu ili habit. Svi mi nosimo habit krštenja, djece Božje koja dijele vjeru s drugima. Crkva smo svi mi.”

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er