CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kako zajednička molitva devetnica čudesno mijenja živote supružnika

“Devetnica nam je postala „spas“ kad nemamo pojma kako postići da stvari najbolje uspiju za našu obitelj. Bog nastavlja blagoslivljati naše vrijeme molitve devetnice na neočekivane i očite načine. Njegovi su odgovori uvijek ono što nam treba, čak i ako to tada ne shvaćamo.

Nadam se da će i parovi koji isprobaju ovaj oblik molitve doživjeti sličnu utjehu. Sveti Josipe, zaštitniče našeg braka i Stupe obitelji, moli za nas!” Donosimo svjedočanstvo o zajedničkoj molitvi supružnika i duhovnim plodovima.

“Jer gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, tu sam i ja među njima”: (Matej 18, 20).

Prvi put mi je palo na pamet da se ove Isusove riječi mogu primijeniti na molitvu između mog supruga i mene kada smo zajedno molili prvu devetnicu, piše Catholic Stand. U svim godinama spojeva i zaruka molili smo zajedno mnogo puta. Ipak, svaki put kad sam čuo Matej 18,20, zamišljala sam grupe vršnjaka, prijatelja, kolega župljana.

Dok smo zajedno molili prvu devetnicu nakon ulaska u brak, ovaj stih mi je pao na pamet i oduzeo mi dah. Kakav sjajan dar za molitveni par! U vlastitom sjedinjenju mogu pozdraviti Krista da bude prisutan s njima na ovaj poseban način! Nakon četiri godine braka, devetnice su nam i dalje prilika kada donosimo velike odluke ili trebamo pomoć. Bog nagrađuje naše posebno vrijeme jedinstvene molitve, kako kaže biblijski stih, čineći njegovu prisutnost očitom.

Devetnice: Savršeno za neodlučne parove

Moliti zajedno može biti teška stvar. Molitvi pojedinci mogu pristupiti na vrlo različite načine. Nekima je strukturirana molitva korisna, dok se drugi ne mogu koncentrirati kad su ograničeni na formulirane riječi. Crkva naglašava važnost uključivanja različitih oblika molitve u svakodnevni život, čak i ako su to nečije želje. Također kaže da je normalno u molitvenom životu pasti u obrasce koji pomažu čovjeku da se osjeća više povezan s Bogom.

U svom dijelu o „Životu molitve“ Katekizam Katoličke crkve navodi:

No, kršćanska je predaja sačuvala tri poglavita izražaja molitvenog života: usmenu molitvu, razmatranje i molitvu promatranja [kontemplaciju]. Zajednička im je oznaka: sabranost srca. Gospodin vodi sve osobe stazama i na njemu ugodne načine, a svaki vjernik odgovara u skladu s odlukom svog srca i osobnim izrazima svoje molitve.

Devetnice i izrazi molitve: usmena molitva

Devetnice kombiniraju izraze molitve na način koji omogućava parovima da zarone dublje u oblike koji su im draži. Kako bi razgovarali s tri izraza navedena u gore navedenom katekizmu, devetnice uključuju usmenu i meditativnu molitvu. Oni također mogu djelovati kao odskočna daska za kontemplativnu molitvu. To čine odražavanjem ili temom, uparenom s molitvom i namjerama, izgovorenim tijekom devet dana.

Usmena molitva može se činiti prirodnijom s drugom osobom nego kada osoba moli sama, što je razlog zašto je važno da parovi mole zajedno. Kao što Katekizam kaže: „Usmena molitva je bitan element kršćanskog života“. Iako glasno molimo kao zajednica na misi svaki tjedan (ili više!), važno je da se to uključi u molitveni život i u domaćoj crkvi. Devetnice pružaju molitve za usmeno izgovaranje i potiču par da međusobno naglas podijele svoje namjere dok ih zajedno dovode Bogu.

Ova usmena nakana može biti lijepo vrijeme supružnika koji se otvaraju jedno drugome zbog briga ili strahova koje još nisu međusobno podijelili i mogu donijeti milost jednostavno omogućujući međusobnu podršku kroz ovo bivovanje u Božjoj prisutnosti. Ova veća međusobna svjesnost može započeti važne razgovore izvan vremena za molitvu koji mogu poslužiti rješenjima. Suprug i ja otkrili smo da, dijeleći namjere tijekom naše devetnice, stječemo dragocjen uvid u poredak stvari u međusobnim mislima. Iako svakodnevno razgovaramo o izazovima i pojedinostima naše obitelji, molitva nad obitelji međusobno poziva nas oboje malo dublje u srca drugih. To je samo po sebi dovoljan razlog da zajedno molimo devetnicu!

Devetnice i izrazi molitve: meditativni

Zahvaljujući mnoštvu devetnica koje su dostupne, ove molitve mogu djelovati kao izvrsno sredstvo za potaknuti novi interes za vlastiti molitveni život, pružiti nadahnuće u područjima koja par treba poboljšati ili dati ton određenom vremenu. Budući da svaka devetnica ima nakanu, ona prirodno omogućuje onima koji je mole da meditiraju o određenom aspektu Krista, sveca ili drugog načina pobožnosti. Katekizam meditaciju opisuje kao „potragu“: „Duh traži da shvati razloge i načine kršćanskog života, kako bi uz njih prionuo i odgovorio Gospodnjim zahtjevima.” CCC 2705.

Odabirom teme od zajedničkog interesa ili koristi za par, njih dvoje pozvani su meditirati o nečemu što će potaknuti ili izazvati obje osobe da nastave nastojati postati sličniji Kristu. To će, prema zadanim postavkama, blagosloviti njihov odnos, obitelj i zajednicu. Da bi potaknuo dublju meditaciju, može se odabrati devetnica koja uključuje drugačiji odraz svaki dan ili ima duže odlomke duhovnog materijala za čitanje i molitvu tijekom devet dana devetnice.

Par također može odvojiti vrijeme unutar molitve devetnice za tihu meditaciju. Međutim, intenzitet izgovaranja iste molitve devet dana zaredom također može usavršiti nečiju meditaciju. Kroz usmene i meditativne dijelove devetnica, parovi sa suprotnim duhovnim navikama mogu pronaći nadahnuće. Oni također mogu prihvatiti blagodati molitvenih oblika izvan svojih rutina. Sve to uz Božju prisutnost u njihovoj sredini!

Devetnice i izrazi molitve: kontemplativni

Zajednička molitva devetnice može postati temelj za kontemplativnu molitvu. Katekizam ima mnogo lijepih stvari za reći o kontemplativnoj molitvi. Jedan od opisa je “Unutarnja molitva jest smjerno i siromašno predanje u ljubljenu Očevu volju u sve dubljem jedinstvu s njegovim ljubljenim Sinom.”

Budući da je tipično da se devetnica moli tijekom devet dana, ona ostaje u pozadini. Nakon što se par pomoli, vjerojatno će se vratiti svakodnevnim dužnostima. Međutim, njihovo zajedničko vrijeme može potaknuti ideje ili nadahnuća kojima se mogu vratiti kad ostanu sami. Razmišljanje o njihovoj zajedničkoj molitvi važan je korak u tome da budemo otvoreni da čujemo Božji odgovor.

Osobno smo otkrili da nam odgovori na naše devetnice često dolaze kad sami potiho preokrećemo svoje zajedničke namjere u srcu. Iako to ne funkcionira uvijek na ovaj način, ponekad se vratimo zajedno kako bismo podijelili uvide za koje osjećamo da nam ih je Bog stavio u srce i otkrili da nas je gurnuo u istom smjeru. Također smo otkrili da ako jedan od nas osjeća da je Bog stavio odgovor na naše srce i taj se odgovor dijeli s drugim, drugi ima milost i jasnoću da to čuje i vidi kao Božje, čak i ako je odgovor za koje jedan od nas možda nije bio otvoren prije devetnice.

Devetnice su spas života parova

Zajednička molitva u paru već na poseban način poziva Boga između njih. Uključivanjem ovih različitih izraza molitve to vrijeme postaje jače. Dobiva blagodati velikih milosti koje pomažu uspjehu molitve. Iako se taj “uspjeh” ne mora uvijek pojaviti u obliku očitog ili traženog odgovora, uvijek će uroditi plodom za par i njihov brak, čak i ako taj plod postane očit tek kasnije.

Devetnice su nam postale „spas“ kad nemamo pojma kako postići da stvari najbolje uspiju za našu obitelj. Bog nastavlja blagoslivljati naše vrijeme molitve devetnice na neočekivane i očite načine. Njegovi su odgovori uvijek ono što nam treba, čak i ako to tada ne shvaćamo. Nadam se da će i parovi koji isprobaju ovaj oblik molitve doživjeti sličnu utjehu.

Sveti Josipe, zaštitniče našeg braka i Stupe obitelji, moli za nas!

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er