CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kako se biraju čitanja za misu?

Ciklus misnih čitanja kroz godinu ustanovila je Crkva; točnije, reformom liturgije Drugoga vatikanskog koncila, a ovlaštenjem pape, uspostavljen je novi rimski misal i lekcionar. Dva su ciklusa čitanja: radni dan i nedjelja (blagdani).

Čitanja radnim danom su u dvogodišnjem ciklusu (I., II.) osim u korizmi i došašću, kada su čitanja svake godine ista. Nedjelje su u trogodišnjem ciklusu (A, B, C), navodno zato što su za vrijeme Krista i subotnja čitanja u mjesnoj sinagogi bila u trogodišnjem ciklusu, a u Crkvi nastojimo činiti ono što je Isus učinio.

Reforme Drugoga vatikanskog sabora uvele su mnogo veću raznolikost čitanja za mise zbog želje Crkve da katolici znaju puno više o Svetom pismu. Iako je ciklus čitanja ustanovljen od strane Crkve, postoji prostor za izbor ovisno o prigodi.

Na primjer, čitanja za misu zadušnicu radnim danom mogu se odabrati iz Čitanja za sprovod, a ne nužno čitanja za taj radni dan; isto tako sa vjenčanim misama itd.; a isto tako i za mjesne proslave mjesnih svetaca.

www.medjugorje-news.com

Izvor
simply catholic

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er