VJERA I DUHOVNOST

Kako je sveta Jelena pronašla pravi križ Isusa Krista?

Prema tradiciji, sveta Jelena je u 4. stoljeću po Božjem nadahnuću otputovala u Svetu zemlju u potrazi za pravim križem Isusa Krista. Vjeruje se da je nakon Isusove smrti križ na kojem je bio razapet sakriven u jarku, zatrpan kamenjem kako ga prvi kršćani ne bi mogli štovati.

U godinama koje su uslijedile, na istom je mjestu izgrađeno i pogansko svetište u čast božice Venere, najvjerojatnije za vrijeme vladavine cara Hadrijana. Postojala je šačica ljudi koji su znali gdje je skriven pravi križ i prenosili su tu informaciju među sobom kroz stoljeća. Jedna takva osoba, čovjek po imenu Juda, osjetio se ponukanim da kaže svetoj Jeleni gdje su pokopane relikvije pravog križa. Čudesna priča ispričana je u Zlatnoj legendi. Tada se Juda pripremi i poče kopati, a kad je došao do dvadeset koraka duboko, nađe tri križa i donese ih kraljici, a budući da nije znao koji je križ našega Gospodina, položi ih usred križa. grad i prebivalište demonstracija Božja; a oko podne donesen je leš mladića da ga pokopaju.

Juda je zadržao odar i položio na njega jedan od križeva, a nakon drugog, i kad je na njega položio treći, odmah je tijelo koje je bilo mrtvo oživjelo. Alternativna verzija priče nalazi se u Rimskom brevijaru. Makarije, biskup jeruzalemski, nakon što je uputio svečane molitve Bogu, dotaknuo se svakom od njih trojice po jednu ženu koja je bolovala od teške bolesti. Prva dva nisu imala učinka, ali na dodir trećeg odmah je ozdravila, prenosi Aleteia

Obje priče prenose se stoljećima i ističu činjenicu da su pronađena tri križa, a kako bi se utvrdilo koji je pravi križ, do njega su donosili bolesnike. Kada su bolesnici ozdravljali nakon što su dodirnuli jedan određeni križ, sveta Jelena je vjerovala da je pronašla Isusov križ. Bez obzira na valjanost ovih priča, tradicija o svetoj Jeleni koja je pronašla križ podsjeća nas da je Isusovo raspeće bio stvaran povijesni događaj i da su po njegovom križu naše rane zacijeljene.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er