CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kada ove godine slavimo Blagovijest?

Svečanost Blagovijest inače bi se slavila danas 25. ožujka, ali budući da taj datum pada u Veliki tjedan 2024. godine, pomaknut je na drugi datum.

Stoljećima se svetkovina Blagovijesti slavi 25. ožujka. Taj dan je točno devet mjeseci prije proslave Božića, koji se događa 25. prosinca. Međutim, 25. ožujka povremeno će padati u Veliki tjedan, što u zapadnoj Crkvi znači da je liturgijsko slavlje potisnuto.

Kad god se to dogodi, liturgijsko se svetkovanje pomiče na sljedeći dostupni dan u tjednu koji nije svečani. Budući da se tjedan nakon Uskrsa smatra “tjednom svečanosti”, Navještenje se još više pomiče. 2024. godine Blagovijest se pomiče s 25. ožujka sve do ponedjeljka, 8. travnja. To znači da se sva liturgijska čitanja i molitve za svetkovinu Blagovijesti koriste 8. travnja, iako nije 25. ožujka. Iako se mi osobno možemo sjetiti Blagovijesti 25. ožujka i radovati se Božiću 25. prosinca, liturgijski tekstovi to neće spominjati i umjesto toga će se usredotočiti na posljednji tjedan Isusova zemaljskog života.

aleteia.org

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er