VJERA I DUHOVNOST

Kada je Isus doista rođen?

Kada je Isus doista rođen? Uskrs je oduvijek bio glavni blagdan u kršćanskom kalendaru. Božić se nije uobičajeno slavio sve do četvrtog stoljeća, kada je Konstantin uspostavio kršćanstvo kao državnu religiju Rimskog Carstva.

U to su vrijeme stari slavili svetkovinu nazvanu “Rođendan nepobijeđenog Sunca”, kako bi najavili produljenje dana nakon zimskog solsticija. Proslava je završila oko 25. prosinca, stoga mnogi vjeruju da su kršćani jednostavno “preuzeli” blagdan i zamijenili Isusa u svojim slavljima. Bolje objašnjenje za datum Isusovog rođenje u prosincu može se dati ako se pogleda Lukino evanđelje, gdje saznajemo da je otac Ivana Krstitelja ždrijebom izabran “da uđe u Hram … i pripali tamjan” (Lk 1,9, RSV), piše Simply Catholic.

Izrael je imao mnoštvo svećenika, tako da se stvarna hramska služba mogla dogoditi samo jednom u životu svećenika. Budući da se anđeo ukazao Zahariji tijekom njegove službe, neki znanstvenici smatraju da se ovaj izuzetno važan događaj možda dogodio na Dan pomirenja, koji je tada (kao i sada) padao krajem rujna. Kad se Gabrijel ukazuje Mariji, kaže: “Tvoja rođakinja Elizabeta . . . i zatrudnjela je… i ovo joj je šesti mjesec” (Lk 1,36, RSV), što znači da se radilo o ožujku. Marija provodi “oko tri mjeseca” s Elizabetom, tako da rođenje Ivana Krstitelja smješta kasno u lipanj, a Isusovo u prosinac.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er