VJERA I DUHOVNOST

Jeste se ikad zapitali zašto se činimo znak križa – Evo šest dobrih razloga zašto

Znak križa nije samo pobožna gesta. To je snažna molitva, sakramental Crkve. Sveto pismo, crkveni oci i sveci te katoličko učenje nude šest perspektiva o znaku križa koje otkrivaju zašto nas njegovo pravljenje otvara milostima koje mijenjaju život.

Šest razloga zašto napraviti znak križa

1. Vjerovanje – Znak križa je ispovijest vjere u Boga kako se objavio. Služi kao skraćeni oblik Apostolskog vjerovanja. Dodirujući svoje čelo, grudi i ramena (au nekim kulturama i usne), izjavljujemo svoju vjeru u Oca, Sina i Duha Svetoga. Navješćujemo svoju vjeru u ono što je Bog učinio — stvaranje svega, otkupljenje čovječanstva od grijeha i smrti i uspostava Crkve koja svima nudi novi život. Kad se potpisujemo, posvješćujemo Božju prisutnost i otvaramo se Njegovom djelovanju u našim životima. Samo toliko bi bilo dovoljno da nas duhovno preobrazi, zar ne? Ali postoji još puno, puno više.

2. Obnova krštenja. Kršćani prvog stoljeća počeli su izrađivati znak križa kao podsjetnik i obnovu onoga što im se dogodilo kad su bili kršteni. Kod nas i dalje radi na isti način. Kada se potpisujemo izjavljujemo da smo u krštenju sakramentalno umrli s Kristom na križu i uskrsnuli u novi život s Njim (vidi Rim 6,3-4 i Gal 2,20). Molimo Gospodina da u nama obnovi te krsne milosti. Također priznajemo da nas je krštenje pridružilo Tijelu Kristovu i opremilo za našu ulogu suradnje s Gospodinom u Njegovom djelu spašavanja svih ljudi od grijeha i smrti.

3. Oznaka učeništva. Na krštenju Gospodin nas je proglasio svojima označivši nas znakom križa. Sada, kada se potpisujemo, potvrđujemo svoju odanost Njemu. Ocrtavajući križ na našim tijelima, poričemo da pripadamo samima sebi i izjavljujemo da pripadamo samo Njemu (vidi Lk 9,23). Crkveni su oci koristili istu riječ za znak križa koju je stari svijet koristio za označavanje vlasništva.

Ista riječ je imenovala pastirski žig na njegovim ovcama, generalsku tetovažu na njegovim vojnicima, domaćinov znak na njegovim slugama i Gospodnji znak na Njegovim učenicima. Potpisivanjem sebe prepoznajemo da smo Kristove ovce i da možemo računati na Njegovu brigu; Njegovi vojnici, ovlašteni da rade s Njim u unapređenju Njegovog kraljevstva na zemlji; i Njegove sluge, posvećeni vršenju svega što nam On kaže.

4. Prihvaćanje patnje. Isus nam je obećao da će patnja biti sastavni dio života učenika (vidi Lk 9,23-24). Dakle, kada svoja tijela označimo znakom, prihvaćamo svaku bol koja dolazi kao posljedica naše vjere u Krista. Činiti znak je naše uzimanje križa i nasljedovanje za njim (Lk 9,23). Međutim, istodobno nas tješi spoznaja da Isus, koji je za nas podnio raspeće, sada nam se pridružuje u našoj patnji i podupire nas. Potpisivanjem sebe također naviještamo još jednu značajnu istinu: sa svetim Pavlom slavimo da naše nevolje kao udovi Kristova tijela pridonose Gospodinovu spasenjskom djelu usavršavanja Crkve u svetosti (vidi Kol 1,24).

5. Dvosjekli potez protiv đavla. Kad je đavao gledao kako Isus umire na križu, pogrešno je vjerovao da je izvojevao veliku pobjedu. Umjesto toga, Gospodin ga je iznenadio sramotnim porazom (vidi 1 Kor 2,8). Od prvog uskrsnog jutra do danas znak križa tjera đavla da se stisne i pobjegne. Na jednoj razini, dakle, postavljanje znaka je obrambeni potez, koji proglašava našu nepovredivost đavolskom utjecaju. No, što je još važnije, znak je također napadno oružje, koje nam pomaže da s Kristom povratimo sve što je Sotona izgubio na križu. Naviješta našu suradnju s Isusom u neukrotivom napredovanju kraljevstva Božjega protiv kraljevstva tame.

6. Pobjeda nad tijelom. U Novom zavjetu riječ tijelo sažima sve zle sklonosti naše stare naravi koje u nama ostaju i nakon što umremo s Kristom u krštenju (vidi Gal 5,16-22). Činjenje znaka križa izražava našu odluku da razapnemo ove tjelesne želje i živimo po Duhu. Poput zbacivanja prljave košulje ili bluze, pravljenje znaka ukazuje na to da se svlačimo od svojih zlih sklonosti i da se oblačimo Kristovim ponašanjem (vidi Kol 3,5-15).

Crkveni su oci naučavali da znak križa raspršuje silu snažnih iskušenja poput ljutnje i požude. Dakle, bez obzira na to koliko smo snažno iskušavani, možemo upotrijebiti znak križa da aktiviramo svoju slobodu u Kristu i pobijedimo čak i svoje grijehe koji nas opsjedaju.

Upravo sada, možete utisnuti u svoje srce ovih šest istina o znaku križa tako da ga napravite šest puta, svaki put primjenjujući jednu od perspektiva.

Prvo se potpišite ispovijedajući svoju vjeru u Boga.

Drugo, označite sebe prisjećajući se da ste umrli s Kristom u krštenju.

Treće, učinite znak da izjavite da pripadate Kristu kao Njegov učenik i da ćete mu se pokoravati.

Četvrto, potpišite se da prihvaćate svaku patnju i slavite svoju patnju s Kristom za Crkvu.

Peto, načinite znak križa kao obranu od đavla i kao napad Božjeg kraljevstva protiv njega.

Na kraju, učinite znak da razapnete svoje tijelo i obučete se u Krista i Njegovo ponašanje.

Često prolazite kroz ovih šest potpisa u svojoj jutarnjoj molitvi — i gledajte kako milost teče kroz ovaj drevni sakramental u danima koji dolaze.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er