VJERA I DUHOVNOSTCRKVA

Jeste li znali kada je postala raširena pobožnost krunice?

Možda najpopularnija osobna pobožnost među katolicima je molitva krunice. Molitvom krunice zazivamo u sjećanje otajstva te o njima promišljamo. Svako promišljanje o otajstvu započinje molitvom Očenaša, a zatim deset Zdravomarija te na koncu zaključujemo deseticu s molitvom Slava Ocu. Ovaj oblik molitve usredotočuje se na ključne točke kršćanstva kroz razmatranja o 20 otajstava.

Takva molitva pruža okvir i ritam molitve, a ponavljanje je dobra podloga za razmatranje.

Ovo promišljanje o otajstvima neki čak nazivaju i “kratkim uvodom u teologiju”, zbog bogatstva istine i nadahnuća, piše St. Paul Center. Promišljanjem o otajstvima nadahnuti smo slaviti, skrušiti se, zahvaliti i moliti Boga. To je ujedno i prilika da Duh Sveti uđe u naša srca i umove.

Ipak, podrijetlo ove raširene pobožnosti nije sasvim poznato. Molitve s brojanicama u Katoličkoj Crkvi, ali i u drugim religijama imaju dugu povijest. Takva molitva pruža okvir i ritam molitve, a ponavljanje je dobra podloga za razmatranje.

Popularnost krunice naglo je porasla za vrijeme života i djelovanja sv. Dominika, koji je preminuo 1221. On je snažno poticao na molitvu krunice kao način borbe protiv hereza. Razmatranje je razvilo snažan temelj formacije u temeljnim vjerskim istinama. Sv. Dominik je također smatrao kako je krunica “protuotrov grijehu”. Putujući i propovijedajući diljem Europe, ovaj je svetac svakodnevno pozivao laike na molitvu krunice.

Od tada je papa Pio ustanovio blagdan Kraljice svete krunice u listopadu.

Mnogi su pape također poticali ovu pobožnost. Primjerice, za vrijeme pape Pija V. (1566. – 1572.), Turci su nastojali osvojiti kršćansku Europu te je kontinent bio pod prijetnjom. Papa je zamolio vjernike da zatraže Marijin zagovor kako bi se zaustavila prijetnja. Posebno je pozivao na molitvu krunice. U poznatoj bitci kod Lepanta u listopadu 1571., kršćanske su sile pobijedile tursku vojsku i zaustavili širenje islama na kontinentu. Od tada je papa Pio ustanovio blagdan Kraljice svete krunice u listopadu.

Struktura krunice oblikovana je kako bi pomogla pojedincu u razmatranju. Ritam molitve stišava duh i pomaže osobi da lakše čuje Boga.

 Riječ “ružarij”, drugi poznati naziv za krunicu, potječe od latinskog “rosarius”, koji u prijevodu znači “vijenac” ili “buket cvijeća”. Taj naziv oslikava “buket” molitava koje pružamo Bogu. 

Kao i s drugim pobožnostima, krunica može biti od velike pomoći kako bismo se približili Bogu. No, postoje i načini kako ju možemo zloporabiti. Struktura krunice oblikovana je kako bi pomogla pojedincu u razmatranju. Ritam molitve stišava duh i pomaže osobi da lakše čuje Boga. No, za neke je krunica tek mehaničko recitiranje. S obzirom da milost ovisi i o otvorenosti srca osobe, treba promišljeno i pobožno pristupiti ovoj molitvi.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button