CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Vjera u Boga smanjuje tjeskobu i pretjerani stres

Vjera u Boga smanjuje tjeskobu i pretjerani stres Sveučilište u Torontu utvrdilo je da mozgovi vjernika i nevjernika djeluju na različite načine u stresnim situacijama.

Neovisno o koja je vjera kojoj pripadaju, vjernici se u prosjeku duševno osjećaju bolje, jer žive u uvjerenju da ih nešto moćno štiti i da njihova životna iskustva imaju viši smisao. Zrnca krunice pomažu duši da se koncentrira. Sam ritam i ugodna jednoličnost stvaraju tjelesni mir i misli čuvstveno usredotočuju na Boga. Tjelesne i duševne sile djeluju zajedno ako im damo priliku za to. Jače duše mogu djelovati iznutra, iz duše prema van. No tjeskobne i nervozne duše moraju, naprotiv, u svome djelovanju ići izvana prema unutra.

Moleći krunicu, tjeskobni i nervozni, malo po malo dolaze do spoznaje da njihov nemir potječe od njihova egoizma. Nijednu dušu nije još shrvala tjeskoba ili strah ako je ona bila vjerna krunici. Pokušajte! Iznenadit ćete se kako će vas, zrnce po zrnce, izvući iz vaših nemira i uspeti vas do samoga prijestolja onoga Srca koje je apsolutna ljubav.

Sveučilište u Torontu utvrdilo je da mozgovi vjernika i nevjernika djeluju na različite načine u stresnim situacijama. Za vrijeme rješavanja testa, ispitanici su bili spojeni s elektrodama na uređaj koji je mjerio njihovu moždanu aktivnost.

Prema voditelju istraživanja, prof. Michaelu Inzlichtu, što je ispitanik prema vlastitom priznanju bio veći vjernik, te je njegova prednja cingularna kora bila manje aktivna prilikom pogrešaka.

vjera

“Vjernici, pa čak i ljudi koji naprosto vjeruju u postojanje Boga, imaju slabiju moždanu aktivnost nakon što počine pogrešku. Znatno su manje tjeskobni i pod stresom kad pogriješe”, rekao je prof. Inzlicht.

Ovaj bi fenomen mogao biti posljedica vjerničkog uvjerenja da su zaštićeni od posljedica pogreške, ili da su njihove pogreške Božja volja, što ih oslobađa odgovornosti.

www.medjugorje-news.com

Izvor
duhovnost
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er