VJERA I DUHOVNOST

Jeste li ikada čuli za Uskrsni post?

Sveto trodnevlje koje prethodi Uskrsu posebno je vrijeme intenzivne priprave i tradicionalno ima svoj post.

Crkva nakon mise večere Gospodnje na Veliki četvrtak ulazi u jedinstveno liturgijsko razdoblje. Misa ne završava završnim blagoslovom, već završava u mirnijoj noti bez službenog otpuštanja, piše portal Aleteia

Umjesto toga, Crkva poziva vjernike da na jedinstven način uđu u Kristovu muku. To je tmurno razdoblje u crkvenom liturgijskom kalendaru, koje se odražava u načinu na koji se liturgija vodi. Još jedan način ulaska u Isusovu muku koji Crkva pruža vjernicima jest „pashalni post“. Rimski misal čak spominje ovu tradiciju: “Vaskmeni post također treba biti svet. Treba ga posvuda slaviti u petak Muke Gospodnje i, gdje je prikladno, produžiti i kroz Veliku subotu kao put uzdignuta duha doći radosti Gospodinova uskrsnuća.”

Prvi dio ovog posta tipičan je post Velikog petka koji Crkva već propisuje. Prema USCCB-u, sljedeća pravila posta vrijede za osobe između 18 i 59 godina: Post ovih dana znači da možemo imati samo jedan puni obrok bez mesa. Neke se namirnice mogu uzeti u redovne redovite obroke ako je potrebno, ali zajedno trebaju biti manje od punog obroka. Tekućina je dopuštena u bilo koje vrijeme, ali između obroka ne smije se jesti čvrsta hrana.

Drugi dio ovog posta nije obavezan i uključuje post na Veliku subotu. Stoljećima je postojao strogi post na Veliku subotu, koji nije dopuštao jesti hranu u poštivanju ovog bolnog dana. Mnogi bi ostali u crkvi cijeli dan, praveći Isusu društvo u grobu. Ne može svatko postiti takav post dva dana za redom, tako da nema pravila kojih se treba pridržavati. Ako ste zainteresirani za produženje posta na Veliku subotu, svakako se prethodno posavjetujte sa svojim liječnikom i duhovnikom, posvetite se samo nečemu što neće štetiti vašem fizičkom ili duhovnom zdravlju. Čak i ako ne postite na Veliku subotu, možete učiniti nešto jednostavno poput ne jesti između obroka ili ne jesti meso.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er