VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Jeste li čuli za ovo čudesno svetište – Lurd u Ukrajini?

Jeste li čuli za ovo čudesno svetište – Lurd u Ukrajini? Tijekom sovjetske ere, KGB je prekrivao svetište bodljikavom žicom i točio dizel u njegov bunar.

Amonk je pobjegao iz Kijeva 1240. godine, kada su napadački Mongoli uništili grad. Ranjen i iscrpljen od 500-tinjak kilometara puta, neimenovani redovnik pronašao je izvor u blizini rijeke Strype i zastao da se okrijepi, piše Aleteia

Legao je da se odmori, ali mu se u snu ukazala Blažena Djevica Marija. Ometen od sna, pronašao je ikonu Marije i Djeteta Krista u njezinom naručju.

Redovnik se umio vodom iz izvora i primijetio da su mu rane zacijelile. Ispunjen zahvalnošću sagradio je kapelicu u kojoj se molio pred ikonom. Ubrzo je osnovan grad koji je postao poznat kao Zarvanytsia. Pročulo se o čudotvornom izvoru i od tada su mnogi hodočasnici ozdravili nakon molitve pred slikom i konzumiranjem vode iz bunara.

Tijekom sovjetske ere, vlasti su blokirale ceste koje vode do Zarvanytsia na velike svete dane, kako bi spriječile hodočasnike da dođu u svetište. Čudesni izvor bio je omotan bodljikavom žicom. “KGB bi sipao dizel u bunar”, rekao je Fr. Andriy Shalai, bivši vojni kapelan, rekao je dok je ovom novinaru vodio obilazak 2019. Ali lokalni stanovnici su sakrili ikonu (kao i redovnici) i držali tajne božanske liturgije u svojim kućama ili u šumi.

Ukrajinski Lurd

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er