CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Je li Bog doista promijenio Savlovo ime u Pavao?

Začudo, Bog nikada nije promijenio Savlovo ime u Pavao u Novom zavjetu. Jedna od najčešćih zabluda u Novom zavjetu jest da je Savao, progonitelj ranokršćanske Crkve, promijenio ime u Pavao nakon obraćenja na kršćanstvo.

Mnogi čak vjeruju da je Bog promijenio Savlovo ime u Pavao. Međutim, kada čitamo Novi zavjet, nalazimo da Bog nikada ne mijenja Savlovo ime u Pavao. Kada Bog govori Saulu, on koristi svoje hebrejsko ime. I pade na zemlju i začuje glas kako mu govori: “Savle, Savle, zašto me progoniš?” A on reče: “Tko si ti, Gospodine?” A on reče: “Ja sam Isus koga ti progoniš Djela apostolska 9:4-5

Prvi put vidimo da se Saul spominje kao Pavao mnogo kasnije u Djelima apostolskim. Ali Savao, koji se također zove Pavao, pun Duha Svetoga, pozorno ga pogleda. Djela apostolska 13:9

Većina biblijskih učenjaka ističe da je Savao imao dva imena, jedno hebrejsko i drugo latinsko, kako objašnjava Katolička enciklopedija. Kako je pripadao Benjaminovu plemenu, u vrijeme obrezivanja dobio je ime Savao, koje je moralo biti uobičajeno u tom plemenu u znak sjećanja na prvog židovskog kralja (Filipljanima 3,5). Kao rimski građanin nosio je i latinsko ime Pavao.

Za tadašnje Židove bilo je sasvim uobičajeno imati dva imena, jedno hebrejsko, drugo latinsko ili grčko, između kojih je često postojao određeni prizvuk i koja su bila spojena točno na način kako ga je koristio sveti Luka (Dj. 13:9: Saulos ho kai Paulos). Ako je Savao imao dva imena, zašto ostatak Novog zavjeta koristi njegovo latinsko ime?

Mnogi vjeruju da ovo mijenjanje svetog Luke u Djelima apostolskim predstavlja njegovu novu misiju za pogane, koji su govorili latinski/grčki. Bilo je prirodno da je Pavao pri inauguraciji svog apostolata među poganima preuzeo svoje rimsko ime, pogotovo jer je ime Savao imalo smiješno značenje na grčkom. Jednostavno rečeno, Bog nije promijenio Savlovo ime. Savao je želio doći do pogana i morao je koristiti svoje rimsko ime na svojim brojnim putovanjima.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er