BiHREGIJA

INSPEKCIJA FBIH: Izrekli 285 tisuća maraka teške prekršajne naloge

Dok se domaći poduzetnici, trgovci, poljoprivrednici i svi ostali bore da prekorače ovu situaciju samostalno, bez pomoći države, državni aparat zvani Inspekcija hara gore neg turski harač, pa se pitamo dali su mogli izreći opomene ili barem mandatne kazne? Ne, išlo se stranom tvrdog otpora i sankcioniranja. Pitam se, da li se pitaju kako će okrivljeni uplatiti te prekršajne naloge. Možda neće da shvate kompletnu situaciju, ali kako stvari stoje, državne institucije moraju živjeti, a vi dragi građani pravac Irska, Njemacka i Austrija, pa tko zadnji izađe nek ugasi svijetlo. Daleko je ova država od prosperiteta i solidarnosti.

Kažu da predano i neselektivno rade svoj posao, odnosno da su postupajući po naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, inspekcijski organi u FBiH (federalni inspektori, kao i županijski, gradski i općinski sanitarni inspektori) u protekla dva mjeseca, prema do sada dostupnim podacima, izvršili 5.711 inspekcijskih kontrola, donijeli 605 rješenja o otklanjanju nedostataka u okviru kojih je doneseno preko 1000 pojedinačnih mjera i upozorenja.

“Nažalost, izrečeno je i 146 prekršajnih naloga s financijskim teretom od preko 285.000,00 KM, te je doneseno 9 mjera o zabrani rada”, dodaju.

Ističu da se najveći broj mjera odnosio na nanenošenje maske, neodržavanje propisane fizičke distance, nepostojanje dezinfekcionih sredstava i dez-barijera i neprovođenje obaveznih mjera dezinfekcije, a najrasprostranjenija kršenja propisanih mjera uočena su u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

“Pojačani nadzori nad provođenjem mjera vrše se s punim kapacitetom sanitarnih inspektora, kojih na području FBiH trenutno ima oko 60. Napominjemo da je Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 7.7.2020. godine, županijskim stožerima pri ministarstvima zdravstva dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području županija ili općina, shodno procjeni epidemiološke situacije, a kontrola nad poštivanjem naredbi i preporuka povjerena i drugim federalnim i županijskim kontrolnim organima u FBiH”, dodaju.

Podsjećaju da je, od početka proglašenja pandemije i stanja nesreće u FBiH, kao i nakon prestanka stanja nesreće, Federalna uprava za inspekcijske poslove angažirala sve svoje ljudske i materijalne kapacitete na zaštiti zdravlja i života stanovništva, kao i njihovih potrošačkih prava, o čemu su, putem priopćenja, duže od dva mjeseca svakodnevno obavještavali javnost.

www.medjugorje-news.com/hercegovina.info

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er